Yurt dışında Okuyan Öğrenciler için YÖK’ten Fırsat

0
201

YÖK Başkanı Yekta Saraç 30 Mayıs 2020 tarihinde salgın süreci için yapılan düzenlemeleri aktardı.

Yükseköğretim Kurulu sayfasında yapılan resmi açıklama ile yurtdışında okuyan öğrencilerin Türkiye’de eğitim almalarının önünün açıldığı belirtildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç açıklamasında yurt dışında okuyan hem Türk hem de uluslararası öğrencilerin 2020-2021 güz dönemi eğitim ve öğretim yılında geçerli olmak üzere yatay geçiş kısıtlamasının kalktığı haberini iletti. Saraç açıklamasını 3 ana başlıkta topladı bunlar;
  1. Yurt dışında okuyan Türk öğrenciler için yapılan düzenlemeler
  2. Üniversitelerimizin yurt dışındaki üniversiteler ile yürüttükleri ortak programlardaki Türk öğrenciler için yeni düzenlemeler
  3. Yurt dışından gelecek uluslararası öğrencilerin sayısını arttırmak için yeni düzenlemeler

YURT DIŞINDA EĞİTİM GÖREN TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN yapılan düzenlemeler:

  • Salgın sürecinde yapılan tüm düzenlemelerde olduğu gibi YÖK  “öğrenci merkezli”  tavrı devam ettiren YÖK, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk,  Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık gibi başarı sıralaması gerektiren bölümler dışında kalan diğer programların yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarında uygulamam %50 kısıtlaması kaldırıldı.
  • Başarı sıralaması şartı bulunan yukarıda belirtilen Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk,  Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık  programlarda okuyan öğrenciler için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş başarı sıralama kuruluşlarınca belirlenmiş dünya sıralamasında ilk binde olan üniversitelerde okuyan Türk öğrenciler yatay geçiş sınırlamasından muaf olacaklar. Bu düzenleme yurt dışına eğitim almaya gitmiş olan öğrencilerin ülkemizde bulunan üniversitelere kazandırılması için bir yol açmış olacak.
  • Türk öğrenciler ayrıca ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmak koşulu ile ülkemizdeki açıköğretim programlarına yatay geçiş başvurusu yapabilecek.
  • Mevzuat gereceğince yatay geçiş şartı ilk ve son sınıflarda uygulanmamaktadır. Ancak yapılan düzenleme ile bu kısıtlama kalkmış bulunmaktadır. 2020-2021 Güz dönemine mahsus olmak üzere öğrencilerin hangi sınıfta olduğuna bakılmaksızın yatay geçiş yapma hakkı bulunacaktır.

ÜNİVERSİTELERİMİZİN YURT DIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELER İLE YÜRÜTTÜKLERİ ORTAK PROGRAMLARDAKİ TÜRK ÖĞRENCİLER İÇİN  yapılan düzenlemeler:

YÖK, duyurusunda yapılan düzenlemelerin ön lisans veya lisans programlarının türüne göre belirlenen ve öğrenci merkezli anlayışı sürdürdüklerini belirterek;
Ülkemizde bulunan üniversitelerin yurt dışındaki üniversiteler ile açmış oldukları ortak programlarda okuyan fakat salgın nedeniyle yurt dışına gitmek istemeyen öğrenciler için;
  1. ” Yurt dışındaki yükseköğretim kurumundan  dijital imkanlarla ve uzaktan öğretim ile ders alabilmesi,
  2. – İki yükseköğretim kurumunun da uygun görmesi halinde öğrencilerin Türkiye’de kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunda eğitim alabilmesi,
  3. – Türkiye’deki yükseköğretim kurumundan aldıkları derslerin yurt dışındaki üniversite tarafından sayılabilmesi,
  4. – Yurt dışında eğitim almaları gereken dönemlerin değiştirilebilmesi,
  5. – Öğrencilerin talebi halinde ortak programdan çıkarak kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundaki eşdeğer programa geçebilmesi, seçeneklerinden birisini, program özelinde ve öğrenci merkezli değerlendirerek karara bağlayabilecek.” düzenlemelerinin yapıldığı belirtildi.

YURT DIŞINDAN GELECEK ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN SAYISINI ARTIRMAK İÇİN yapılan düzenlemeler:

Uluslararası öğrenciler için ise salgın nedeniyle alınan tedbirler, yine bu nedenle geç mezuniyet gibi nedenlerle ülkemizde eğitim görmek istedikleri takdirde “2020-2021 akademik yılı güz dönemine mahsus olmak üzere” düzenleme ile tanınan yeni imkanlar aşağıda belirtilmiştir:
  1. “Adaylar ön kayıt yaptırabilecek, ayrıca başvuru ve kayıt süreci 15 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılarak geç kayıt yapılabilecek.
  2. Eğitim ve öğretime başladıktan sonra kayıt yaptıranlara hızlandırılmış telafi eğitimi verilebilecek.
  3. Geç kayıt yaptıran öğrenciler güz döneminde kayıt dondurarak eğitime bahar döneminde başlayabilecek.
  4. Eğitim ve öğretim dönemi başladığında kayıt yaptırmış, ancak ülkemizde veya kendi ülkelerinde alınan tedbirler nedeniyle gelemeyen öğrencilere, bu tedbirler kalkıncaya kadar 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde dersleri dijital imkânlarla uzaktan öğretimle verilebilecek.
  5.  Uluslararası öğrencilerin klinik alanlar dışındaki lisansüstü programlara, YÖK’ten bir günde alınabilen “Okul Tanıma Belgesi” ile kayıt yaptırılabilmesine de imkân tanındı.”
Bu düzenlemeler dışında Türk yükseköğretiminin tanıtılmasında salgın sürecinde gerçekleşen duraklamanın önüne geçebilmek için dijital ortamda “Yükseköğretim Sanal Fuarları” uygulamasının hayata geçirilmesi için hazırlıklara başlanmıştır.
 Kaynak

İlgili Haberler:

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı kararları ve yapılan düzenlemeleri içeren haberlere ulaşmak için tıklayınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen + 18 =