ALES; ÖSYM tarafından düzenlenen ve senede 3 kez tek oturum olarak tekrarlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı olmaktadır. Bu sınav Sayısal ve Sözel olmak üzere iki alandan oluşmaktadır. 2022 ALES tarihleri ÖSYM tarafından açıklanmıştır. 2022 yılı için ilk ALES’in 17 Nisan 2022 tarihinde, ikinci ALES’in 21 Ağustos 2022 tarihinde, üçüncü ALES’in ise 20 Kasım 2022 tarihinde yapılması planlanmaktadır.
Yanlış
ALES’te adayların yalnızca kendi alanlarındaki soruları çözmeleri yeterlidir.
Doğru
ALES puanları değerlendirilirken standart sapma uygulandığı için Sözel alandan giriş yapanların Sayısal soruları, Sayısal alandan giriş yapanların da Sözel soruları çözmesi puanlarını artıracaktır.
ALES Konuları
ALES’te Sayısal ve Sözel olmak üzere iki alan bulunmaktadır. Adaylara her iki alandan da 50’şer soru sorulmaktadır. Toplam 100 soruluk bir testten oluşan ALES’in Sayısal bölümünde adaylara temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkiler, tekli, ikili ve üçlü problemler, geometri gibi konulardan sorular sorulmaktadır. Sözel bölümde ise sözcükte anlam, cümlede anlam, parçada anlam, metni ve cümleyi tamamlama, kesin yargı, düşünce akışını bozan cümle, anlam bütünlüğünü bozan ifadeler gibi konular yer almaktadır. Ayrıca Sayısal Mantık ile Sözel Mantık da ALES konuları arasında yer almaktadır. ALES hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ALES Hakkında Her Şey başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
ALES’e Girebilecek Adaylar
Lisansüstü eğitimlere girişlerde öğrencilerin ALES puanı önemli olmaktadır. Bu nedenle lisansüstü eğitime başvuracak öğrenciler kesinlikle ALES sınavına katılmalıdır. Ancak tezsiz yüksek lisans programlarında bazı üniversiteler tarafından öğrencilerden ALES şartı istenmemektedir. Lisansüstü eğitime başvuracak öğrencilerin yanı sıra öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirmen ve eğitim planlamacısı gibi akademik kadrolar için başvuruda bulunacak kişiler de ALES’e girebilecek adaylar arasında yer almaktadır. Ayrıca lisans eğitimini yurtdışında tamamlamış kişiler de denklik belgelerini almaları şartı ile ALES’e katılım sağlayabilmektedirler.
ALES’e Hazırlanmak
Bazı adaylar ALES’e hazırlanmadan önce konu eksikliklerini belirleyerek öncelik olarak bu eksiklikleri tamamlar ve sonrasında soru ve deneme çözümleri ile konuları pekiştirmektedir. Öte yandan bazı adaylar ise öncelikle soru ve deneme çözümü yaparak ardından yanlışları üzerinden pratik yaparak ilerlemektedirler. Bu şekilde ilerleyen adaylar konu eksikleri olduğunu fark ettiğinde konu eksiklerini tamamlayıp tekrar soru ve deneme çözümlerine dönüş yapmaktadırlar. Hedef puanı yüksek olan adayların her iki çalışma şeklinde de konu eksiğinin olmaması uygun olmaktadır. Soru ve deneme çözümleri ALES’e hazırlanmak için büyük önem taşımaktadır.
ALES farklı konulardan farklı soru tipleri içeren bir sınav olduğu için bol bol deneme çözümleri yapmak adaylara oldukça yardımcı olacaktır. Ancak soru-deneme çözümlerini rahatlıkla yapabilmek için konu eksiği kapatılmalıdır. Adaylar gerek ALES’e tam teşekküllü hazırlanmak gerekse konu eksiklerini kapatmak için ALES’e yönelik eğitim veren kurumlardan eğitim alabilmektedir. ALES Kursum platformumuz da deneyimli öğretmenleri ile birlikte öğrencilerine hem konu anlatımı hem de soru-deneme çözümleri eğitimi vererek sınava hazırlık sürecinde adaylara destek olmaktadır.
2022 ALES Tarihleri
2022 ALES tarihleri yukarıda verilen tablodaki gibidir. Sınava girecek adaylar başvuru tarihlerini kaçırdıkları durumda geç başvuru günü sayesinde sınava başvurabilirler.