Lisans mezuniyetinden sonra, lisans eğitimi boyunca akademik anlamda yol almak isteyen kişiler eğitimlerini ileri dereceye taşımak için adımlar atar ve bu yolda birçok çaba sarf ederler. ALES, lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. ALES’e, bir lisans programından mezun olabilecek duruma gelen adaylar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. Yazımızda, 2022 İlkbahar ALES Ne Zaman olacak sorusunun cevabı ile adayların sorularına cevap vereceğiz.
ALES Nedir?
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) her yıl İlkbahar, Yaz, Sonbahar Dönemi olmak üzere 3 kere düzenlenen, yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.
ALES süresi 150 dakika, geçerlilik süresi ise 5 yıldır.
Yüksek lisans, lisans eğitimi bittikten sonra öğrencinin, devam ettiği eğitime verilen isimdir. Yüksek lisans, tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlamaktadır. Üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Tezsiz yüksek lisans başvurularında ise ALES şartı aranmamaktadır.
Tezli yüksek lisans programlarına giriş notunun belirlenmesinde; ALES puanının %50’si + Lisans not ortalamasının %10’u + Mülâkat puanının %30’u + Yabancı dil puanının %10’u hesaplanmaktadır.
Tüm yükseköğretim kurumları lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçlarını kullanmaktadır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
ALES’e Kimler Katılabilir?
Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans programını bitirenler, denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler. Tezli yüksek lisans başvuruları için ALES önemli bir kriterdir. ALES sonucunun geçerlilik süresi 5 yıl olduğu için, adaylar isterlerse lisans programı devam ederken de sınava katılabilir.
Birden fazla kez ALES’e katılmış olan adaylar, geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğu bulunmamakta, geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilmektedir.
ALES Konuları ve Soru Dağılımları
Sözel ve sayısal olarak 2 alandan ve 100 sorudan oluşmaktadır.
ALES Türkçe Konuları
- Cümlede Anlam
- Sözcükte Anlam
- Paragraf
- Anlatım Bozuklukları
- Anlatım Biçimleri
- Sözel Mantık
ALES Matematik Konuları
- Temel Kavramlar
- EBOB – EKOK
- Rasyonel Sayılar
- Bölme ve Bölünebilme
- Basit Eşitsizlikler
- Mutlak Değer
- Faktöriyel
- Üslü ve Köklü Sayılar
- Asal Çarpanlar
- Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
- 1. Dereceden Denklemler
- Oran-Orantı
- Denklemler
- Sayı ve Kesir Problemleri
- Yaş Problemleri
- Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
- Karışım Problemleri
- İşçi ve Havuz Problemleri
- Hareket Problemleri
- Kümeler
- Fonksiyonlar
- İşlem
- Olasılık
- Kombinasyon – Permütasyon
- Sayısal Mantık
ALES Geometri Konuları
- Üçgende ve Doğruda Açılar
- Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
- Üçgende Benzerlik ve Alan
- Dik Üçgen ve Özel Üçgenler
- Çokgenler ve Dörtgenler
- Paralel Kenar
- Eşkenar Dörtgen ve Deltoid
- Dikdörtgen, Kare ve Yamuk
- Çember ve Daire
- Analitik Geometri
- Katı Cisimler
ALES için eğitime ihtiyacınız var ise bağlantı adresinden ALES eğitimlerimizi inceleyebilir, dilerseniz Ücretsiz Kaynaklarımızdan da yararlanabilirsiniz.
ALES’e nasıl çalışılmalı sorusuna kapsamlı ve açıklayıcı bir şekilde cevap almanız için ALES’e Nasıl Çalışmalıyım yazımızı inceleyebilir, bu sayede kendinize yön verip çalışmalarınızı buna göre şekillendirebilirsiniz.
ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?
ALES’de her bir puan türü için farklı katsayılar bulunmaktadır. Katsayı tablosu şekildeki gibidir;
ALES puanı hesaplaması, sayısal ve sözel alanda bulunan sorulara adayların verdiği doğru cevaplar ile yanlış cevaplar tek tek toplandıktan sonra doğru cevap sayısından yanlış cevapların dörtte biri çıkarıldıktan sonra ham puan elde edilmektedir. Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden ALES Sayısal, ALES Sözel ve ALES Eşit Ağırlık puanlarına dönüştürülmektedir.
2022 İlkbahar ALES Ne Zaman Olacak?
ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre 2022 İlkbahar ALES 17.04.2022 tarihinde gerçekleştirilecektir. Sınav başvuruları 21.02.2022 – 03.03.2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Eğer adaylar bu tarihleri kaçırırsa geç başvuru tarihi olarak belirlenen 15.03.2022’de de başvurularını yapabileceklerdir. ÖSYM takvimine göre 2022 İlkbahar ALES sonuçları ise 12.05.2022’de açıklanacaktır.