YÖK Uzaktan Eğitim Sürecinde Yeni Düzenlemeleri Açıkladı

0
188

YÖK Başkanı Yekta Saraç 30 Mayıs 2020 tarihinde salgın süreci için yapılan düzenlemeleri aktarmıştı. İkinci düzenleme açıklaması bugün geldi.

Yükseköğretim Kurulu sayfasında yapılan açıklamada uzaktan eğitim sürecinde ön lisans, lisans ve lisansüstü örgün programlarında uzaktan eğitim ile verilebilecek ders oranının yüzde kırka yükseltildiği iletildi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç açıklamasında daha öncesinde örgün programlarda uzaktan eğitim ile verilebilecek ders oranının neredeyse tüm üniversitelerde yüzde otuz ya da ona yakın bir değerde olduğunu belirtti. Bu noktada üniversitelerin dijital imkanlarla verilebilecek derslerin artması adına desteğe ihtiyaç olduğunu  ve yine bu nedenle ön lisans, lisans ve lisansüstü örgün programlarının uzaktan eğitim yolu ile verebilecekleri dersleri yüzde kırka yükselttiklerini belirtti. Ülkemizdeki üniversiteler Dünya üzerindeki birçok üniversitenin benimsediği bu karma eğitim modeline istedikleri zaman geçiş yapabilecekler.
Her bir eğitim programına ait derslerin en az %10’unun uzaktan eğitim ile verilmesi teşviki
Üniversitelerin fakülte, meslek yüksekokulu veya yüksekokul bölüm ya da programlarında verilen derslerin asgari olarak %10’nun uzaktan eğitim ile verilmesini tavsiye ve teşvik edildi. YÖK’ün yeni düzenlemesinde üniversitelerin bu uygulamayı nasıl hayata geçirecekleri konusunda karar mekanizması olduklarını iletti. Uygulama döneme özel mi yoksa bütün bir yılı kapsar şekilde mi olacak ya da örgün eğitimle eş zamanlı mı yapılacak noktasında son kararı üniversiteler verecek. Ancak YÖK özellikle 2020-2021 Güz Dönemi için bu uygulamanın nispeten daha yoğun olması gerektiği görüşünde.
Uzaktan Eğitim sürecinin devamlılığı için Ek Kadro tahsisi yapılacak
Uzaktan eğitim süreci ile alakalı senato kararı ile uygulamaya başlayan Devlet üniversitelerine uzaktan eğitim merkezlerinde görevlendirilmek üzere ek kadro ve uygulamaya başlayan üniversiteler için ek araştırma görevlisi de temin edilecek.
Kalabalık dersler bölünecek ve teorik dersler mümkün olduğunca uzaktan eğitim ile yapılacak.
20 UZEM (Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi) daha kurulmasıyla uzaktan eğitim merkezi bulunmayan devlet üniversitesi kalmamakla beraber, vakıf üniversitelerinin de bu merkezi kurmaları yönünde tavsiye kararı alınmış bulunmaktadır.
Yapılan açıklama Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan aşağıda bulunan diğer çalışmaların belirtilmesi ile sona ermiştir:
  • “Önümüzdeki dönemde uzaktan öğretim uygulamalarının standartlarını yeniden belirleme ve izleme sistemi kurulacaktır. Programların açılması ve derslerin yürütülmesine ilişkin kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulamaların değerlendirilmesine yönelik yeni mekanizmalar kurulacaktır. Bunun için YÖK’te ayrı bir birim kurulmuştur.”
  • “Uzaktan öğretimle yürütülen program ve derslerde ölçme-değerlendirme yöntemleri sadece sınavlarla değil; sürece yayılan bir şekilde kurgulanacaktır.”
  • “Online ölçme ve değerlendirme konusunda standartlar belirlenecek ve üniversiteler online sınav merkezleri kurması yönünde teşvik edilecektir.”
  • “Yükseköğretim kurumlarımızdaki uzaktan öğretim altyapısının güçlendirilmesini sağlamaya yönelik olarak TÜBİTAK ile yaptığımız ortak çalışmalar hızla devam etmekte olup bu konulardaki somut gelişmeler önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

 Kaynak

İlgili Haberler:

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) aldığı kararları ve yapılan düzenlemeleri içeren haberlere ulaşmak için tıklayınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

3 × five =