YÖK Kanununda Değişiklik: Vakıf Üniversitelerine İlişkin Düzenleme

0
159

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kanununda değişiklik teklifi TBMM tarafından kabul edildi. Düzenlemede Vakıf Üniversiteleri için de değişiklikler bulunuyor.

Covid-19 salgını nedeniyle yapılamayan eğitimlerin telafisine ilişkin düzenleme Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda dün akşam kabul edildi.

TBMM tarafından kabul edilen YÖK Kanunu Düzenlenmesine ilişkin teklif paketinde Vakıf Üniversiteleri için yeni düzenlemeler bulunmakta.

Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarının mali yönden sahip oldukları  hakları, devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan emsalleriyle eşitlenecek.

Vakıf üniversiteleri yüksek puana sahip öğrencilerin

en az %15 ‘ini ücretsiz okutacak

Vakıf yükseköğretim kurumları yüksek puanla okumaya hak kazanan öğrencilerin en az %15’i kazandıkları ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyindeki her bir diploma programın öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlü olacak. Öğrencilerden eğitim ve öğretim süreçlerine dair hiç bir ücret talep edilmeyecek. Lisansüstü eğitimler ise (tezsiz yüksek lisans hariç) en yüksek yerleştirme puanı sıralaması geçerli olacak.

Faaliyet izni kaldırlan veya geçici olarak durdurulan vakıf üniversitelerine yönelik düzenleme

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması durumunda, kurucu vakfın tüzel kişiliğini etkilemeyecek. Öğrencilerin bursluluk durumlarının korunması şartıyla eğitim-öğretim ücretlerini vakıf üniversitesine hami olan devlet üniversitesine ödemeye devam edecek.

Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumu adına, Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan gayrimenkullere ilişkin tesis edilen irtifak hakları ve verilen kullanma izinleri iptal edilecek. Bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversite bünyesine dahil edilecek.

Vakıf üniversitesinin peşin ödenmesi gereken ve kısa vadeli borçlarını, toplam yıllık eğitim ve öğretim gelirleriyle veya mevcut mal varlığıyla ödeme imkanının olmadığı durumunda ve bu durumun Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü ve YÖK’ün kararıyla tespit edilmesi halinde, faaliyet izni geçici olarak durdurulacak.

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin kaldırılması halinde, kurucu vakfa atanan kayyımın görevi sona erecek.

Faaliyet izni geçici durdurulan vakıf yükseköğretim kurumunun, eğitim-öğretim faaliyetleri için mülkiyetinde yeterli taşınmazı bulunmadığının veya mevcut mal varlığıyla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği hali hami olan üniversite tarafından tespiti ve  daha sonra YÖK tarafından onaylanmasıyla faaliyet izni tamamen kaldırılacak.

Yükseköğretim Kanunu’nda, vakıf yükseköğretim kurumlarına devlet yardımı yapılmasını da içeren düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.

Faaliyeti durdurulan Vakıf üniversiteleri öğrencileri için teminat 

Vakıf üniversitesi öğrencilerinin eğitimlerinin, ilgili vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması ya da kaldırılması durumunda öğrencilerin mağduriyet yaşamadan eğitimlerini tamamlamaları amacıyla kullanılmak üzere; vakıf yükseköğretim kurumu, her yıl öğrenci gelirleri toplamının yüzde 2’sini, bir kamu bankasında kendi adına açılan hesaba teminat olarak aktaracak.(Sürecek)

Öğretim Üyelerine Hususi Damgalı Pasaport İmkanı

Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev ve en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyelerine, hususi damgalı pasaport verilecek.

YÖK Kanununda yapılan değişiklikleri ile ilgili diğer haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

four × 4 =