YDS Puan Seviyeleri Nelerdir?

0
598

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 80 soru ve 100 tam puan üzerinden değerlendirilen bir sınavdır. Böylece bir soru 1,25 puan olarak hesaplanmaktadır. Peki kurumların başvuru ilanlarında belirttikleri YDS puan seviyeleri nelerdir? Her bir seviye ne anlama gelmektedir?

YDS’de alınan belirli puan aralıklarının karşılığı bulunur. A, B, C, D, E olarak harflendirilen bu seviyeler, özel kurumlara veya kamu kuruluşlarında çalışan veya bu kurumlara başvuracak adaylardan talep edilmektedir.

Bazı kurumların belirli bir harf seviyesinde YDS puanı talebi olurken bazı kurumlar için alınan puanın seviyesi önem arz etmemektedir. A en iyi seviye, C orta seviye ve E en düşük seviye olarak değerlendirilir.

Sınava girecek birçok aday YDS puan seviyelerinin neler olduğu ve hangi puan aralıklarına denk geldiği konusunda yeterli miktarda bilgiye sahip değildir. Biz de bu yazımızda YDS Puan Seviyeleri Nelerdir? ve hangi puan aralıklarına denk gelir konusunda sizleri aydınlatmayı amaçladık. YDS puanınızı bilmiyorsanız YDS Puan Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), 80 soru ve 100 tam puan üzerinden değerlendirilen bir sınavdır. Böylece bir soru 1,25 puan olarak hesaplanmaktadır. Peki kurumların başvuru ilanlarında belirttikleri YDS puan seviyeleri nelerdir? Her bir seviye ne anlama gelmektedir?
YDS Puan Seviyeleri ve Harf Karşılıkları Aşağıda Listelenmiştir.

YDS Puan Seviyeleri ve Harf Karşılıkları

ÖSYM tarafından yılda 3 defa yapılan YDS’nin puan aralıklarını ve harflendirmesini sizler için bu yazımızda derledik. Aldığınız puan ve harf karşılığı konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız ÖSYM sonuçlarınızı inceleyerek seviyenizi öğrenebilirsiniz.

YDS A Seviyesi

En iyi seviye olan A seviyesinde YDS’den puan almak isteyen bir aday sınavdan 90 – 100 aralığında puan almalıdır.

YDS B Seviyesi

YDS’ye katılarak B seviyesinde puan almak isteyen bir adayın sınavdan 80 – 89 aralığında bir puan alması gerekir. B seviyesinde puan öğretim elemanı kadrosuna dahil olmak isteyen fakat başvuracağı üniversitede yabancı dilde eğitim veriliyorsa minimum 80 puan almalıdır.

YDS C seviyesi

Toplamda 5 adet YDS puan seviyesi olduğu için C seviyesinde puan almak isteyen bir adayın orta düzeyde olduğu kabul edilir. C seviyesinde puan almak isteyen bir adayın sınavda 70-79 aralığında puan alması gerekir.

YDS D Seviyesi

YDS’den D Seviyesinde puan almak için, sınava katılan bir adayın 60 – 69 aralığında puan alması gerekir.

YDS E Seviyesi

YDS’de E Seviyesi, 50-59 puan aralığına denk gelmektedir. Bu seviye en düşük seviye olarak kabul edilir.  Lisansüstü eğitim alan ve akademisyen olma yolunda ilerleyen adaylar doktoraya veya sanatta yeterlilik çalışmasına başvuracak ise minimum 55, üniversitelerde öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrosu için başvurmak isteyen adaylar minimum 50 puan almalıdır. Bu puanlar E seviyesine denk gelmektedir.

Üniversite için doktora, sanatta yeterlilik, öğretim üyesi ve öğretim elemanı dışındaki kadrolar için almanız gereken puan kurumlar belirlemektedir.

Özel kurumlarda dil tazminatı alabilmek için kurumların belirlediği puanlar geçerlidir.

Kamu kurumlarında çalışan memurlara, Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dilleri için dil tazminatı ödenmektedir.

Kamu kurumlarında çalışan memurlar, Yabancı Dil Tazminatı alabilmek için YDS puan seviyelerinden A seviyesinde 96-100, 90-95 aralığında, B veya C seviyelerine denk gelen aralıkta puan almalıdır. Her bir seviyeye yönelik belirlenen dil tazminatları tutarları farklıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

thirteen + two =