TUS: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Nedir?

0
185

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) her yıl Eylül ve Nisan aylarında olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ÖSYM tarafından 2 kez yapılmakta olup tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır.

TUS Sınav Basamakları Nelerdir?

TUS sınavı iki basamaktan oluşmaktadır. Bunlar Tıbbi Yabancı Dil sınavı ve Bilim sınavıdır. İlk sınav olan Tıbbi Yabancı Dil sınavında başarılı olan adaylar Bilim sınavına girerler. Bilim sınavından başarılı olan adaylar ise yapacakları tercihlere göre uzmanlık eğitimlerine kabul edilmektedirler.

Yabancı Dil Sınavı

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının ilk basamağı olan yabancı dil sınavında adaylara toplamda 100 soru sorulmaktadır. 100 sorunun içinde 20 metinden 5 soru sorulmaktadır. Adaylar 50 puan almaları durumunda ilk basamağı geçmiş olacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.

TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) her yıl Eylül ve Nisan aylarında olmak üzere Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ÖSYM tarafından 2 kez yapılmakta olup tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır.
TUS, her yıl Eylül ve Nisan aylarında olmak üzere ÖSYM tarafından 2 kez yapılmakta olup tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır.

Bilim Sınavı

TUS bilim sınavı tıp fakültesi dışından gelen adaylar içinde yapılmaktadır. Sınav Temek Tıp Bilimleri Testi-1 ve Klinik Tıp Bilimleri Testi olmak üzere iki testten oluşmaktadır. Tıp fakültesi dışından katılan adaylar için ise Klinik Tıp Bilimleri Testi yerine Temel Tıp Bilimleri Testi-2 testi verilmektedir. TTBT-1 testi anatomi, fizyoloji, histoloji-embriyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi farmakoloji, tıbbi patoloji ve konularına ilişkin sorular yer alırken KTBT testinde pediatri dahiliye, cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum konularına ilişkin sorular yer almaktadır.

Tıp fakültesi mezunlarına toplamda 240 soru sorulmaktadır. Bu sorular Temel Tıp Bilimleri Testinden 120, Klinik Tıp Bilimleri Testinden 120 soru şeklinde ayrılmıştır. Sınavın toplam süresi 5 saattir. Sınav iki aşamada yapılıyor olup ilk oturum olan Temel Tıp Bilimleri Testi 150 dakika, ikinci oturum olan Klinik Tıp Bilimleri Testi 150 dakikadan oluşmaktadır.

TUS’a Kimler Başvurabilir?

Aşağıdaki koşullara uyum sağlayanlar TUS ilgili döneme başvuru yapabilirler.

  • Tabip ya da tıp dışı meslek mensubu olarak kimyager, eczacı veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak.
  • Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak.
  • Türk Soylu Yabancılar için Türkiye’de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak.
  • Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak.

Ek olarak, Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavına (TUS) yabancı uyruklu adaylar da başvurabileceklerdir.

TUS için YÖKDİL Sınavı Geçerli Mi?

TUS sonucuna göre adayların ilgili bölümlere yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranmaktadır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinin birisinden Bakanlık tarafından yaptırılan veya YÖK tarafından yapılan sınavdan (TIPDİL ve YÖKDİL) veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi SINAVI (YDS)’den en az 50 puan alma şartı aranmaktadır. TUS sonuçları dahilinde yapılan yerleştirme işlemlerinde Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) TUS için geçerli olmaktadır.

Adaylar 5 yıl boyunca YÖKDİL üzerinden aldıkları puanı kullanabilmektedir. 5 yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınacaktır. Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınav hakkında bilgi için ise Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir.

Ek olarak sınava giren adayların, tercih aşamasında uluslararası geçerliliği bulunan ve ÖSYM tarafından Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu yoluyla YÖKDİL sınavının 50 puanına denk gelecek olan sınav sonuç belgesinin bir suretini noter onaylı olma şartı ile tercih tarihleri bitmeden ilgili kurum olan ÖSYM’ye dilekçe ekinde ulaştırmaları gerekmektedir. Adayların belgeyi ulaştırmaları durumunda yerleştirme işlemleri yapılabilecektir.

TUS’a Nasıl Hazırlanmalıyım?

TUS sonucuna göre adayların uygun bölümlere yerleştirilebilmesi için yabancı dil puanı almaları gerekmektedir. Bu puanı alabilmeler için YDS ve YÖKDİL sınavlarına girmeleri ve en az 50 puan almaları gerekmektedir.

Adayların bu doğrultuda YDS ve YÖKDİL sınavlarına gramer alt yapılarını eksiksiz şekilde oluşturmalı, her gün düzenli kelime çalışmaları yaparak kelime bilgisini arttırmalı, bol bol okuma çalışmaları ile okuduğunuzu anlama ve yorumlama pratiğinizi geliştirmelisiniz.

Aynı zamanda, çalışmalarınızın gidişatını belirleyebilmek için deneme çözümleri yapıp hata yaptığınız soruları inceleyerek soru çözümlerindeki yanlış yapma olasılıklarını azaltmalısınız. Bunların yanında, YDS ve YÖKDİL’e hazırlanma sürecinde etkili olan diğer etkenlerde bulunmaktadır.

İyi bir başlangıç, yarı yarıya başarı demektir.

Bu etkenlerin başında, YDS ve YÖKDİL’e hazırlık süreci öncesi gerekli olan motivasyon ve özveridir.  Dil öğrenimi sürece yayılan bir durumdur. Bu süreçten en etkili şekilde yararlanabilmek için belirli bir plan ve program doğrultusunda ilerleme sağlanmalıdır.

Çok çalışarak istenilen fayda sağlanamayabilir bu yüzden hem düzenli olmalı hem de ders çalışmaya ayrılan süre etkin şekilde planlanmalıdır. Bu süreçte, sabırlı şekilde oluşturulan plana uyulmalı ve bir sistem dahilinde dersler takip edilerek çalışılmalıdır.

Süre sonucunda ve çalışmalarınız doğrultusunda istediğiniz başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı’na (TUS) Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Sınavdan önce başvuru merkezlerinin adresleri belirli olmayıp ilgili adresler, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin sitesi http://www.osym.gov.tr üzerinden ulaşabileceklerdir.

Adaylar sınav başvuru ücretlerini banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla veya ÖSYM’nin internet sayfasındaki E-İŞLEMLER’de yer alan ÖDEMELER alanından kredi kartı veya banka kartları ile yapabileceklerdir.

Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adaylar banka görevlisine T.C. kimlik numaralarını ve sınav ücreti yatıracağını bildirmesi gerekmektedir ve işlem sonrası aldıkları dekontu saklamaları gerekmektedir.

TUS Sınav Başvuru Tarihleri ve Ücreti Nedir?

TUS 2. Dönem sınav tarihi 1 Eylül 2019, başvuru tarihi ise 17 Temmuz -24 Temmuz 2019’dur. Ücret ödeme son gün başvuru tarihi 25 Temmuz 2019 tarihiydi. TUS 2. Dönem geç başvuru tarihi 1 Ağustos 2019 ücreti ise aynı gün içerisinde yapılacak olup Temel Tıp Bilimleri 324,00 TL, Klinik Tıp Bilimleri 324,00 TL’dir.

Tıpta Uzmanlık Giriş Sınav (TUS) Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?

TUS’ta bulunan Mesleki Bilgi Sınavı çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Adayların iki testin her birindeki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanıp, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılıp ham puanlar elde edilmektedir. Bu ham puanlar, her test için ayrı olmak üzere, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

18 − 18 =