YÖKDİL: Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı Nedir?

0
2684

YÖKDİL, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanlarından adayların kendi alanlarındaki dil becerilerini belirlemeye yönelik bir sınavdır. 2018-2019 İlkbahar dönemlerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşmekteydi. Ancak alınan kararla 2019 Sonbahar döneminden itibaren ise yine YÖK’ün koordinesinde ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek olup, sınav tarihlerine ilişkin bilgi her yıl ÖSYM’nin sınav takviminde yer alarak belirtilecektir.

YÖKDİL Sınavına Kimler Başvurabilir?

YÖKDİL’e yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ve üniversitelerdeki akademik yükseltmelerde adaylardan akademik yeterlilik dil puanı istenen kişiler başvurabilmektedir.

yökdil, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri alanlarından adayların kendi alanlarındaki dil becerilerini belirlemeye yönelik bir sınavdır. 2018-2019 İlkbahar dönemlerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşmekteydi. Ancak alınan kararla 2019 Sonbahar döneminden itibaren ise yine YÖK'ün koordinesinde ÖSYM tarafından yapılmaya devam edilecek olup, sınav tarihlerine ilişkin bilgi her yıl ÖSYM’nin sınav takviminde yer alarak belirtilecektir.
YÖKDİL’e akademik yeterlilik dil puanı istenen kişiler başvurabilmektedir.

YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) Sınavında Alan Ayırımı Var Mı?

YÖKDİL sınavında Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri olmak üzere 3 alan ayırımı bulunmaktadır. Sınavı düzenleyen kurum sitesinde adayların her alandan girebileceği bilgisi yer almasının yanı sıra adayların kendi bölümlerine yakın alanı seçerek hazırlanmaları konu içeriklerine hakim olmaları bakımından daha sağlıklı olacaktır.

YÖKDİL Soru Dağılımı Nasıldır?

YÖKDİL sınavı 80 sorudan oluşmakta olup, sınavda çoktan seçmeli ve 5 şıkka sahip toplamda 80 soru sorulmaktadır. Gramerde toplamda 20 soru sorulmaktadır. Bunların 6 tanesi kelime bilgisini; 14 tanesi gramer bilgisini ölçmektedir. Ek olarak, ağırlıklı olarak gramerde bağlaç bilgisinin sorulmasının yanında gramer bölümünde hangi konudan kaç adet soru sorulduğu ise her dönem değişebilmektedir.

İngilizce, Almanca, Fransızca ve Arapça dillerinde yapılan YÖKDİL soru dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • 4 Soru: YÖKDİL tense, aktif-pasif, modal, if clause
  • 6 Soru: YÖKDİL kelime ve phrasal verb
  • 1 Soru: YÖKDİL prepositions
  • 2 Soru: YÖKDİL noun clause, relative clause
  • 1 Soru: YÖKDİL bağlaç ve clause yapılar
  • 10 Soru: YÖKDİL close test
  • 11 Soru: YÖKDİL cümle tamamlama
  • 6 Soru: YÖKDİL İngilizce/Türkçe
  • 6 Soru: YÖKDİL Türkçe/İngilizce
  • 6 Soru: YÖKDİL anlam bütünlüğünü bozan cümle
  • 6 Soru: YÖKDİL paragraf tamamlama
  • 15 Soru: YÖKDİL paragraf (5 paragraf 3 soru)

YÖKDİL Sınavının Avantajları Nelerdir?

YÖKDİL’de soruların Sağlık, Sosyal, Fen şeklinde alanlara ayrılarak soruluyor olması adayların daha aşina olduğu kelimelerle karşılaşacağı anlamına gelebilir. Ancak sınavdaki soruları çözmek için İngilizce dışında herhangi bir alan bilgisine ihtiyaç yoktur.

YÖKDİL sınavının Sosyal Bilimler, Fen Bilimler ve Sağlık Bilimleri şeklinde ayrılmış olması sadece cümle ve paragraf içeriklerini etkiler. Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nın adaylara kattığı diğer avantajları öğrenmek için YÖKDİL Sınavının Avantajları başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Limiti koyan zihindir. Zihin bir şeyi yapabileceğini kestirebiliği kadar başarılı olur.

YÖKDİL Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?

YÖKDİL’e hazırlanırken gramer alt yapınızı eksiksiz şekilde oluşturmalı, her gün düzenli kelime çalışmaları yaparak kelime bilginizi arttırmalı, bol bol okuma çalışmaları ile okuduğunuzu anlama ve yorumlama pratiğinizi geliştirmelisiniz.

Bkz: YÖKDİL Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?

Aynı zamanda, çalışmalarınızın gidişatını belirleyebilmek için deneme çözümleri yapıp hata yaptığınız soruları inceleyerek soru çözümlerindeki yanlış yapma olasılıklarını azaltmalısınız. Bunların yanında, YÖKDİL’e hazırlanma sürecinde etkili olan diğer etkenlerde bulunmaktadır.

Bu etkenlerin başında, YÖKDİL’e hazırlık süreci öncesi gerekli olan motivasyon ve özveridir.  Dil öğrenimi sürece yayılan bir durumdur. Bu süreçten en etkili şekilde yararlanabilmek için belirli bir plan ve program doğrultusunda ilerleme sağlanmalıdır.

Çok çalışarak istenilen fayda sağlanamayabilir bu yüzden hem düzenli olmalı hem de ders çalışmaya ayrılan süre etkin şekilde planlanmalıdır. Bu süreçte, sabırlı şekilde oluşturulan plana uyulmalı ve bir sistem dahilinde dersler takip edilerek çalışılmalıdır. Süre sonucunda ve çalışmalarınız doğrultusunda istediğiniz başarıya ulaştığınızı göreceksiniz.

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’na Nasıl Başvuru Yapılır?

YÖKDİL sınav başvuruları yokdil.yok.gov.tr internet adresi üzerinden elektronik ortamda, sınav takviminde belirtilmiş olan başvuru süresi içinde yapılmaktadır.

Bkz: YÖKDİL Sınav Tarihleri

YÖKDİL Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

YÖKDİL başvuru ücreti her sınavda farklılık göstermektedir. Belirlenen sınav ücreti ilgili kurum sitesi aday işlemleri sayfasından başvurunun son adımında kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilmektedir. Geç başvuru tarihi 02.10.2019 tarihinde olacaktır ve başvuru tarihini kaçıranlar için aynı gün saat 23:59 a kadar geç başvurular alınacaktır.

insana ihanet etmeyen tek şey çalışmaktır.

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanmaktadır?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı sonuçları www.osym.gov.tr sitesi üzerinden açıklanacaktır. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamaları üzerinden öğrenebileceklerdir. Adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

YÖKDİL geçerlilik süresi 5 yıldır.

YÖKDİL Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılacak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı puanın geçerlik süresi 5 yıl olmakla birlikte, öğretim üyeleri ve doçentlik başvurularında ise YÖKDİL puanının belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

Bkz: Yıllara Göre YÖKDİL Geçerlilik Tarihleri

YÖKDİL Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?

YÖKDİL sınav puanı hesaplamasında (Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) ×100) formülü kullanılmaktadır. Sonuç değerlendirmesi, 100 puan üzerinden yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak hesaplanmakla birlikte yanlış cevaplar değerlendirme dışında tutulmaktadır.  YÖKDİL’den kaç puan aldığınızı hesaplamak için YÖKDİL Puan Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

  • 90 -100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
  • 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
  • 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
  • 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
  • 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

four × two =