YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Nedir?

0
2747

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda üç defa gerçekleştirilen bir sınavdır.

YDS Hangi Dillerde Yapılmaktadır?

YDS İlkbahar Sınavı, Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinden, YDS Sonbahar Sınavı Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden yapılır. YDS/3 Sınavı ise sadece İngilizce dilinden yapılır.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda üç defa gerçekleştirilen bir sınavdır.
YDS, yılda üç defa ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır.

Yabancı Dil Sınavına Kimler Girebilir?

YDS’ye (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı);

  • Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler,
  • Lisans mezunu olup yüksek lisans yapmak isteyen adaylar,
  • Yüksek lisans veya doktora öğrenimi görmek isteyen kişiler,
  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlilik adayları, herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurtdışı görev gibi nedenlerle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) veya Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar,
  • Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ye girecek adaylardan çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyenler,
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ve çalışmayı amaçlamayan, yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları YDS’ye girebilir.

YDS Soru Dağılımı Nasıldır?

Yabancı Dil Sınavı; İngilizce, Arapça, Fransızca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca, Almanca, Farsça, Yunanca, Bulgarca dillerinde yapılmakta olup 80 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır.

YDS Soru dağılımları ise şu şekildedir;

  • 6 Soru: YDS kelime bilgisi
  • 10 Soru: YDS dil bilgisi
  • 10 Soru: YDS cloze test
  • 10 Soru: YDS cümle tamamlama
  • 6 Soru: YDS çeviri
  • 20 Soru: YDS okuma parçası yorumlama
  • 5 Soru: YDS diyalog tamamlama
  • 4 Soru: YDS anlamca en yakın cümleyi bulma
  • 4 Soru: YDS paragraf tamamlama
  • 5 Soru: YDS anlam bütünlüğünü bozan cümle

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır?

Yabancı Dil Sınavı, adayların gramer ve kelime bilgisi, okuma-anlama becerisini ölçen yapıya sahip bir sınavdır. Adayların sınavda çıkan soru tiplerini bilmesi ve bu soru tiplerine yönelik çalışmalar yapması adayın sınav başarısını olumlu yönde etkileyen önemli bir unsur olmaktadır. Adaylar sınavda toplam 80 soru ile karşılaşacaktır.

Sınavda yer alan soru tipleri şu şekildedir:

YDS’de ilk 16 soru kelime, edat, yüklem, bağlaç, sıfat cümleciği, isim cümleciği ve diğer gramer sorularından oluşmaktadır. Geriye kalan sorular ise adayın okuma-anlama bilgisini ölçmeyi amaçlayan paragraf, cümle tamamlama, diyalog tamamlama, paragraf tamamlama, anlamca en yakın cümleyi bulma, anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma sorularıdır.

Bkz: YDS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır?

YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

Yabancı Dil Sınavı’na hazırlanırken gramer alt yapınızı eksiksiz şekilde oluşturmalı, her gün düzenli kelime çalışmaları yaparak kelime bilginizi arttırmalı, bol bol okuma çalışmaları ile okuduğunuzu anlama ve yorumlama pratiğinizi geliştirmelisiniz. Aynı zamanda, çalışmalarınızın gidişatını belirleyebilmek için deneme çözümleri yapıp hata yaptığınız soruları inceleyerek soru çözümlerindeki yanlış yapma olasılıklarını azaltmalısınız.

Yabancı Dil Sınavı’na hazırlanacak bir adayın ihtiyacı olan tüm detayların yer aldığı “YDS’ye Nasıl Hazırlanmalıyım?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Savaşan kaybedebilir, savaşmayan çoktan kaybetmiştir.

YDS Puanı Nasıl Hesaplanmaktadır?

Yabancı Dil Sınavı’nda 80 soru sorulmaktadır. Her bir sorunun değeri de 1.25 puandır. Adayın doğru vermiş olduğu sayı ile 1.25 çarpılarak elde edilen sonuç Yabancı Dil Sınavı puanı olmaktadır. Örneğin 30 doğru cevap veren aday 30×1.25= 37.5 puan alacaktır. 50 doğru cevap sayısına ulaşan aday da 50×1.25= 62.5 puan alacaktır. YDS’de aldığınız puanı hesaplamak için YDS Puan Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Puanızı hesaplamak için YDS Puan Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

YDS Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Çoktan seçmeli olarak toplamda 80 sorudan oluşan testin uygulandığı sınavın cevap kâğıtları, ÖSYM’de optik okuyucu ile okunarak bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınarak yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır.

YDS’de nasıl başarılı olunur?

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya ilgili yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılacak ve geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması ile puanlama yapılacaktır.

Adayların doğru cevap sayıları toplanıp 100 üzerinden Yabancı Dil Sınavı puan hesaplaması yapılacaktır.

Test hazırlanmayan dillerdeki çeviriler, ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi)’de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

  • 90 -100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
  • 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
  • 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
  • 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
  • 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.

Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilmektedir.

Bkz: YDS Puan Seviyeleri Nelerdir?

Deneyim: En acımasız öğretmen odur. Fakat en iyi öğretmen de odur.

YDS Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı puanının kullanım süresi sonuç açıklandığı tarihten itibaren başlamakta ve 5 yıl sürmektedir. Girdiğiniz Yabancı Dil Sınavı’nın son geçerlilik tarihini “Yıllara Göre YDS Geçerlilik Tarihleri” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

YDS Sınav Sonuçları Nereden Bildirilmektedir?

Adaylar sınav sonuçlarını T.C. Kimlik Numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamaları üzerinden öğrenebileceklerdir. Adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecektir.

YDS’ye Nasıl Başvuru Yapılır?

Yabancı Dil Sınavına girmek isteyen adaylar başvuru tarihlerini takip ederek, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden online olarak kayıt yapabilmektedirler. Bu sistem üzerinden işlem yaparken, sorun yaşamanız halinde ilinizde bulunan ÖSYM Başvuru Merkezlerinden de sınav başvurularını gerçekleştirebilirsiniz.

Bkz: YDS Sınav ve Başvuru Tarihileri

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınav Başvuru Ücreti Ne kadar?

Yabancı Dil Sınavı ücreti 120 TL’dir. Bu başvuru ücreti online olarak odeme.osym.gov.tr adresinden kredi kartı ile ya da banka ATM’leri ve şubelerinden, elden ödenebilmektedir. Başvurunun tamamlanabilmesi için ödeme işleminin başvuru tarihleri içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) Geç Başvuru Nedir?

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) 2017 yılıyla birlikte geç başvuru sistemini sınava girecek adaylar için bir yenilik olarak sunmuştur. Bu başvuruya; ÖSYM üzerinden duyurulmuş başvuru tarihlerini kaçıran veya başvurusunu yapmış olduğu halde sınav ücreti ödeme tarihlerini kaçıran adaylar tek bir sefere dahil olmak üzere yeniden katılabilmektedir.

Geç başvuruya katılacak adaylar için sistem bir günlüğüne açılır ve ücret ödemeleri kabul edilir fakat bu ödemeler normal dönem ücretinin üzerinde bir maliyete denk gelmektedir. Bu yüzden, normal dönemde ödeme yapmayı kaçırmış olan ve geç başvuru dönemine kalmış olan adaylar daha yüksek ücret ödemek durumundadırlar. YDS Geç Başvuru ücreti ise 180 TL’dir.

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Osym.gov.tr sitesi üzerinde bulunan ilgili açıklamaya göre sınav sonucu açıklanış tarihleri açıkça belirtilmiştir. Sınav sonucunuzu osym.gov.tr sitesi üzerindeki ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi üzerinden kontrol edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

8 + three =