Referans mektubu bireyin yeteneklerini, karakter özelliklerini, daha önceki çalışmalarının kalitesini gösteren bir belgedir. Referans mektubu tavsiye mektubu olarak da bilinir ve başvurulan yerlere ve kurumlara göre değişkenlik gösterir. Her biri, farklı ortamlar için hazırlanmış olsa da tüm referans mektupları aynı amaca hükmeder. Bu mektupların ortak amacı; nitelikleri doğrulamak, bir kişinin karakteri hakkında bilgi iletmek ve referans mektubu alınan kişiye karşı güven oluşturulmasını sağlamaktır. “Referans Mektubu nedir nasıl yazılır?” sorusunu bu yazımızda detaylı olarak ele aldık.
Referans Mektubunun Amacı
Referans mektupları genellikle bir şirketin işe alım sürecinde, adayın şirketin aradığı niteliklere sahip olduğundan emin olmak için yada yüksek lisans başvurularında öğrenci adayının yetkinlikleri yönünden değerlendirilmesi amacıyla kullanılır.
Bir adayın özgeçmiş ve önyazı ile birlikte başvurduğu şirkette veya kurumda, işe alım yöneticileri adayın başka biri tarafından onayına dayalı olarak adayın, işin en temel gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için bir referans mektubu kullanabilir. İşe alım yöneticileri, adayın geçmiş tecrübelerine ve bağlantılarına dayanarak, başvurulan iş için uygun aday olup olmadığını belirlemek amacıyla tavsiye mektubuna ihtiyaç duyabilir.
Referans Mektubu Kimlerden İstenir?
Referans mektubu kişinin yeteneklerini ,karakterini , niteliklerini en iyi şekilde ifade edecek kadar iyi tanıyan ilk elden bilgisi olan biri tarafından yazılmalıdır. Tavsiye mektubu geçmişte ders alınmış bir eğitmen, kişiyi gayet iyi tanıyan yönetici, amir, profesör gibi belli bir konuma sahip kişiler tarafından istenebilir. Kişinin yapmış olduğu işi, karakteri ve becerileri hakkında iyi şeyler söyleyeceğine emin olduğu kişiler tarafından istenmelidir. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgileri ve referans örneklerini buradan inceleyebilirsiniz.
Referans Mektubu Çeşitleri
İş Referansı Mektupları: Genellikle kişinin karakteri,becerileri hakkında bilgi sahibi olan amirleri, üst düzey yöneticileri hatta meslektaşları tarafından bile yazılabilen referans mektubu çeşididir.
Akademik referans mektupları: Burs ve staj yada yüksek lisans başvurularında öğrenciler daha önce eğitim aldıkları öğretim görevlilerinden derslerinde gösterilen üstün başarılarına dair referans mektubu isteyebilir. Yüksek lisans yurt dışında yapılacaksa yazılan referans mektubu yabancı dilde istenmelidir.
Karakter referans mektupları: Bu mektubun talep edilmesindeki amaç, başvuran kişiyi daha iyi tanımaktır. Karakter referans mektubu yeni bir işe başvururken istenebileceği gibi konut başvurularında, göçmenlik, mahkeme, evlat edinme gibi konularda da bu mektuba ihtiyaç duyulabilir. Bu mektup, diğer referans mektubu çeşitlerine göre daha az resmi olmakla birlikte arkadaş bazen yöneticiler tarafından yazılan bir mektuptur. Kişisel referans mektubu olarak da bilinir.
Referans Mektuplarında Bulunması Gereken Bilgiler
Referans Mektubu Nedir Nasıl Yazılır?
Referans mektubu oluşturulurken giriş, gelişme ve sonuç bölümleri önemlidir. Giriş bölümünde mektup yazılan kişiyle olan bağlantıya yer verilir. Mektubu yazan kişi, tavsiye edilen kişiyi ne zamandır ve nereden tanıdığı ile ilgili bilgilere yer verir.
Gelişme bölümünde, tavsiye edilen kişinin olumlu özellikleri ve niteliklerinden bahsedilerek kişiyle ilgili özel bilgilere yer verilir. Bu paragraf; kişinin başarıları, özverili çalışmaları, iletişim becerileri, zaman yönetimi, yürüttüğü projeler, kuruma olan katkısı, çalışma performansı gibi en iyi niteliklerin anlatıldığı bölümdür.
Sonuç bölümü ise kişinin neden tavsiye edildiğinin net bir ifadeyle belirtilerek sonlandırıldığı bölümdür. Kişinin tavsiye edildiği pozisyona uygunluğu ifade edilerek mektup tamamlanır. Mektup sonunda isim ve ünvan belirtildikten sonra mektupla ilgili iletişime geçilmesi için telefon numarası, mail adresi gibi bilgilere de yer verilmelidir.
Önemli!
Profesör, yönetici, amir gibi kişi hakkında ilk elden bilgi verebilecek biri tarafından tavsiye mektubu alınmalıdır. Mektup şahsen istenmeli ve hangi amaçla istendiği belirtilmelidir. Gelecekte tekrar gerekli olma ihtimaline karşı referans mektuplarının kopyası istenmelidir. Mümkün olduğu kadar referans mektubu alınmalıdır. Referans mektubu olumlu bir dille yazılmalıdır ve yeterince iletişimde olunan biri tarafından yazılması istenmelidir.