Phd Nedir? Phd Açılımı Nasıl Yapılır?

0
4603

Akademik kariyer hedeflerinde öncelikli basamakları aşıp kendini üst seviyelere taşımak isteyen bir çok kişinin merakla incelediği, araştırdığı geçerliliğini tüm dünyada kabul ettiren PHD süreçlerini, “Phd Nedir ve Phd Açılımı Nasıl Yapılır?” başlıklarıyla bu yazımızda detaylı inceliyor olacağız.

Phd Nedir?

PhD, en yaygın adıyla doktora programı olarak bilinmektedir. Akademik eğitim düzeyinde gelinen son aşamadır. En yüksek akademik derece olarak adlandırabileceğimiz PhD, yüksek lisans doktora derecesidir. Akademik eğitimlerinde başarılı olup yüksek lisansını tamamlayan kişiler PhD yani Doktora programına katılmaya hak kazanırlar.,

Phd Başvuru Şartları Nelerdir?

Phd programına başvurmak isteyen bireyler lisans eğitimlerini ve sonrasında yüksek lisans eğitimlerini tamamlamalıdır. Bazı üniversiteler tüzük ve bağımsızlığı sebebiyle başarılı öğrencilerini lisans eğitimi sonrasında doktora programına kabul etmektedir. Bu süreç istisnai bir durumdur. Phd programına başvuruda bulunan öğrencilerin başarı oranlarının iyi olması  başvuru yapacakları üniversite seçeneklerini arttıracaktır. İyi bir not ortalaması iyi bir üniversitede doktora yapabilme olanağı sunacaktır. “Phd Nedir ve Phd Açılımı Nasıl Yapılır?” sorusunun detaylarıyla devam edelim.

Phd Açılımı Nedir?

Ph.D ( PhD, D.Phil., DPhil ), açılım olarak “Doctor of Philosophy”dir. Buradaki “Philosophy” ile, bildiğimiz modern Felsefe değil, eski Yunanca’daki karşılığı olan ‘Bilgelik sevgisi’ kastedilir. Doctor of Philosophy, pek çok üniversite tarafından belli alanlarda verilen ve mezuniyet sonrasında alınan akademik bir ünvandır. 

Phd’ye başvuran kişiler üniversitelerde akademik kariyerlerinin yanı sıra dünya üzerinde de bir standarda sahip olabilmek için bu programı tercih ederler. Evrensel geçerliliği olan bu eğitime sahip olan tüm kişiler tüm üniversitelere başvurabilme hakkı kazanırlar.

Phd  Araştırma Süreci Aşamaları Nedir?

Phd programları 3 ile 5 yıl arasında olabilmektedir. Phd programı süresince öğrencilerin yapmaları gereken araştırmalar mevcuttur.


Doktora programı yapan bireyler için araştırma süreci aşağıdaki adımlardan oluşur;

  • Literatür Taraması Yapmak.
  • Özgün Sonuçlara Ulaşmak.
  • Sonuçlar Işığında Bir Tez Üretmek.
  • Tezinizi Kaleme Almak.
  • Tezinizi Sözlü Olarak Viva Sınavında Komisyon Üyelerine Sunmak.

Standart bir doktora sürecinde araştırma aşamaları bu şekilde ilerlemektedir. Ancak araştırma yapılacak konuya göre aşamalarda bazı değişiklikler meydana gelebilir.

Phd Nasıl Yapılır?

Yüksek lisans eğitim programı YÖK tarafından düzenlenmektedir. Lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliğine göre Phd programına başvurabilmek için bireylerin  tezli yüksek lisanslarını tamamlamış olmaları ve ALES’ten 55 puandan az olmamak koşuluyla  kurumun belirlediği ALES puanına sahip olmaları gerekmektedir. EK olarak ÖSYM tarafından eşdeğer kabul edilen YDS’den 55 alınması istenmektedir. Phd eğitimi, 3-5 yıl arası sürer ve maliyeti çok yüksek bir programdır. Phd, herkesin yapması gereken bir eğitim değildir. Çünkü doktora yapmaya karar veren bir kişinin kendini araştırmaya ve bilimsel çalışmalara adaması gerekir. Bu nokta bu  programa katılan kişilerin en doğru yöntemlerle gerçek araştırmalarıdır.

Önemli!

PHD programına katılım sağlayabilmek için istenen ALES ve YDS sınavlarına bizimle birlikte hazırlanabilirsiniz.

PhD Supervisor (Doktora Danışmanı)

PhD programlarına başvurmak isteyen kişilerin en dikkat edecekleri konu doğru “PhD Supervisor” nı bulmaktır. Bir çok üniversite PhD öğrencilerini kabul ederken ilk olarak akademik kadrolarında öğrenciye “doktora hocası” olabilecek supervisor olup olmadığıdır. Pek çok başarılı Doktora başvurusu sadece uygun “doktora hocası” olmadığı için geri çevrilebilmektedir. “PhD Supervisor”ı bulmak çok zor değildir ancak çok iyi bir ön araştırma yapılmalıdır. Üniversitelerin ilgili departmanı ve akademisyenleri ile bire bir irtibata geçilmeli ve “PhD Supervisor” ı olup olmayacakları sorulmalıdır.

Pek çok üniversiteye Doktora Başvurusu resmi olarak yapılmadan önce “PhD Supervisor”ı mutlaka bulunmalı ve kendisinden “research proposal- araştırma önerisi” için onay alınmalıdır.

Phd Önemi Nedir?

Akademik çevrelerde önemli olan PhD eğitimi sadece akademik dünyada değil iş hayatında da çok değer kazanmıştır. Büyük firmalar ve kuruluşlar PhD eğitimi olan kişilere daha üst mevkilerde yetkiler vermektedir.

PhD yapan bir kişi ders izlemekten çok araştırmaya ağırlık verir. Yurtdışında yapılan bir PhD programı çok büyük avantajlar sağlar. Modern ve bilgiye dayalı bir iş ve akademi dünyasında yaşıyoruz, bu nedenle PhD sadece üniversitelerde akademisyen olmak isteyenler için değil, iş dünyasında, kariyerlerinde daha iyiyi hedefleyenler için önem arz etmektedir.

Türkiyede Doktora Öğrenci Sayısı Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim Bilgi Yönetim sisteminin verileri incelendiğinde 2014’ten günümüze kadar geçen sürede doktora yapan öğrenci sayısı yıldan yıla büyük oranda artış göstermektedir. Türkiye’de kayıtlı doktora öğrenci sayısı 2014 yılında 67 bin 157 iken, 2020 yılında 101 bin 242’ye yükseldi. 2021 yılı için henüz net veriler açıklanmamış olup bu rakamın ortalama  125 bin üzerinde olması beklenmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

6 + seventeen =