Kaynakça; hazırlanan projelerde, lisans, yüksek lisans ve doktora testlerinde yararlanılan kaynakların yer aldığı listedir. Peki kaynakça nasıl yazılır? Kaynakça yazarken, dikkat edilmesi gereken en önemli detay, yararlanılan tüm kaynaklara bu başlık altında yer verilmesi gerektiğidir. Proje, performans ödevleri gibi bilimsel çalışmaları hazırlayan kişinin hangi kaynaklardan yararlandığını göstermektedir. Kaynakça oluşturulurken literatür taraması oldukça önemlidir. Bu taramayı yapmanın amacı, var olan kaynak/belgelerin incelenmesi ve daha önce yapılmış olan verilere gerekli kaynaklara ulaşılmasıdır. Literatür taramasıyla ilgili yazdığımız detaylı bilgiyi inceleyebilirsiniz. Kaynakça listesinde kaynağa erişimde kolaylık sağlayacak bilgilerin kullanılması oldukça önemlidir.
Kaynakça Temel Bi̇çi̇mlendi̇rme Yöntemleri̇
Akademik çalışmalarla ilgili hem içerik düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar doğrultusunda, zamanla farklı metin formatları ve kaynak gösterme biçimleri ortaya çıkmıştır.
Bunlardan en çok APA,MLA ve CMOS tercih edilmektedir.
APA (American Psychological Association) tıp, psikoloji ve sosyoloji gibi bilimlerde kullanılan yazıların kaynakça düzenlenmesinde tercih edilen bir stildir. Diğer yöntemlerden farkı kaynakça belirtirken yazar soyadları ve yayın yılı ön planda tutularak oluşturulmasıdır. MLA (Modern Language Association of America) edebiyat, sanat ve dil alanında yaygın olarak kullanılan kaynakça düzenleme stilidir. Bu kaynakça stili , yazar ve yapıt isimleri baz alınarak hazırlanır. CMOS (Chicago Manual of Style) biçimi ise beşeri ve tarihi bültenlerde kullanılır.
Kaynakça Düzenlenmesi̇
Bilimsel proje, tez, makale, performans ödevi gibi herhangi bir çalışmada kaynakça belirtilmesi zorunludur. Kaynakça yazımı belli bir düzene göre oluşturulmalıdır. Kaynakça hazırlanırken dikkat edilmesi gereken nokta yazarın adı ve soyadı, eserin adı, yayınevi ve basıldığı şehir, basım tarihi sıralamasıdır. Kaynaklar, kaynakça kısmına yazar soyadına göre alfabetik sıra ile yazılmalıdır. Yazar soyadı yoksa eser adı dikkate alınarak sıralama yapılır. kaynağın basım tarihi parantez içinde belirtilmelidir.
Yazarların sadece soyadları ve adlarının baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. (Hawking S.) Yazar birden fazla isme sahip ise adının baş harfleri büyük ve bitişik olarak yazılmalıdır (Craven M. W). Birden fazla yazar bulunması durumunda aralarına virgül konularak yazarlar sıralanmalıdır. Kaynak listesinde ilk on yazara kadar yazar isimleri belirtebilirsiniz.
Kaynakçaların Meti̇n İçeri̇si̇nde Gösteri̇lme Şeki̇lleri̇
Yazılan metin içerisinde; herhangi bir cümlenin başında, sonunda ya da dolaylı bir şekilde kaynak gösterebilirsiniz. Metin içinde oluşturulan biçimlerin biri yada tümü kaynakçada kaynak olarak gösterilebiliyor.
Atıf yapılarak kaynak gösterilen yayın sahibinin soyadı ve araştırmanın yayın tarihi hem metin içerisinde hem de kaynakça listesinde belirtilmelidir. Cümle başında ve sonunda kaynak kullanılırken yazar soyadı ve tarih parantez içinde belirtilerek kullanılmalıdır.( (Çalışkan,2006) ) Birden fazla kaynak kullanılacaksa kaynaklar en eski yayından en yeni yayın kaynağına göre tarih sıralaması yapılarak dizilmelidir. ( (Sabuncu (2007),Yüksel (1978). Aynı yazarların aynı tarihte yapılmış birden fazla çalışması parantez içinde yazar soyadları verildikten sonra, ayırt etmek için tarihlerin yanına sıralı bir simge kullanılarak ayırt edilmesi sağlanmalıdır. Yazarı bir kurum veya topluluktan oluşan kaynaklar kitap adı ve basım yılı sıralı olarak belirtilmelidir ( (TDK sözlüğü, 2009) ). Resmi gazetelerde yayınlanan yasa, yönetmelikler yada makaleler gün, ay,yıl ve sayı belirtilerek kaynak gösterilmelidir. ( (T.C. Resmi Gazete, 05 Ekim 2009, Sayı: 241) ) Web sayfaları kaynak olarak gösterilirken web sayfalarının adresinden sonra, erişim tarihi yazılmalıdır. ( (www.meb.gov.tr.,Erişim tarihi: 10 Mayıs 2009) ).
Kaynakça oluşturmanın detaylarını incelemek isterseniz Anadolu Üniversitesi tez yazım kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
ÖNEMLİ!
Yayınlanmamış raporlar, bildiriler, baskıda olan çalışmalar, ders notları ve kişisel görüşler kaynak olarak gösterilemez. Ayrıca kaynak listesinde herhangi bir numaralandırma yapamazsınız. Web sayfalarını kaynak olarak kullanabilirsiniz; ancak kullanılan web sayfalarının adresleri erişim tarihi ile birlikte yazılmalıdır. Sonuç olarak kullanılan kaynaklar güvenilir çalışmalar içermelidir.