ALES Nedir?
ALES, ülkemizde ÖSYM tarafından düzenlenen, yüksek öğrenim yapmak isteyenler ve yüksek öğretim kadrolarına yerleşmek isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Başvurularda ALES puanı oldukça önem arz etmektedir. 2018 yılı Mart ayında dönemin ÖSYM başkanı Prof. Dr. Mahmut ÖZER sınav çeşitliliğini arttırmak amacıyla elektronik ortamda ALES yapılacağını açıklamıştır. Bu yazımızda e-ALES nedir, nasıl uygulanır, kimler katılabilir gibi konularda sizleri aydınlatacağız.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’nda toplam 100 soru bulunur. Sınav, sözel ve sayısal olarak 2 alana ayrılır. Sınav süresi 150 dakikadır. ALES, toplamda 81 ilde yıl içinde 3 defa gerçekleşmektedir. Buna karşılık Lefkoşa’da sadece ALES/1 yapılmaktadır.
ALES’e Kimler Katılabilir?
ALES’e yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adaylar katılabilir ve bu adayların seçiminde kurum tarafından yapılacak alımlarda değerlendirme yaparken kullandıkları bir sınavdır.
ALES ve e-ALES farkı
ALES ve e-ALES içerik ve geçerlilik olarak aynıdır. Aralarındaki tek far ALES’in yazılı olarak e-ALES’in elektronik ortamda yapılmasıdır. e-ALES, İstanbul, Ankara ve İzmir’de belirlenmiş ÖSYM sınav merkezlerinde belirli kontenjanlar altında gerçekleşecektir. ALES ve e-ALES başvuruları ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılmaktadır.
e-ALES nedir?
e-ALES, ALES’in elektronik ortamda düzenlenen sınav formatıdır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde ÖSYM’nin belirli sınav merkezlerinde düzenlenecektir. Ancak adayların mantık ve matematik sorularınız çözebilmeleri için kalem kağıda ihtiyaçları olacaktır. Sınavın gerçekleşeceği ÖSYM merkezlerinde, adayların klavyesiz bir bilgisayar ekranı, kalem ve boş kağıt ile sınava girecekleri tahmin edilmektedir.
2017 yılında bir sonraki yıl düzenlenecek olan e-ALES için, adayların sisteme aşinalık kazanmaları amacıyla 28 Ocak 2017 tarihinde “e-ALES Deneme Sınavı” Ankara Esenboğa e-sınav merkezinde düzenlenmiştir ve sınav sonuçlarının ALES puanı yerine kullanılamayacağı belirtilmiştir.
Daha sonra dönemin ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer e-ALES sınav tarihlerini 1 Temmuz 2018 ve 30 Eylül 2018 olarak açıklamıştır. Ancak bu tarihten sonra Haziran ayında YÖK Başkanı Yekta Saraç ALES’in yılda 3 defa düzenleneceğini takvime eklenen ALES/2 sınavının 30 Eylül 2018 tarihinde ALES/3 sınavının ise takvimde belirtildiği gibi 18 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşeceğini ve ALES/3 sınavının bu tarihte olmasının nedeni yüksek öğretim kurumlarına başvuracak adayların başvuru tarihlerinden önce ihtiyaçları olan puanları alabilmeleri olduğunu iletmişti. Aynı yıl yine ALES sınav geçerliliğinin süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
Bu açıklamadan sonra e-ALES in gerçeklemesini bekleyen adaylar e-ALES in ÖSYM sınav takviminden çıkarıldığını gördüler. e-ALES’in gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda bir daha açıklama yapılmadı. 2019 ÖSYM sınav takviminde de e-ALES bulunmadı ve yine bir önceki yıl gibi 3 defa gerçekleşeceği görüldü.
Bunun nedeni sınavın kalem kağıt ihtiyacı gerektirmesinin sınava katılacak adaylar için yeterince pratik olmaması olabilir. Sınavın tamamen elektronik ortamda bulunması için yeterli geliştirmeler yapıldıktan sonra ÖSYM sınav takvimine eklenmesi durumu da söz konusu olabilir. 2019 yılının son çeyreğine giriş yaptığımız şu günlerde henüz neden yapılmadığı ve ne zaman gerçekleştirileceği ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır.
ALES’e hazırlanmayı düşünüyorsanız bilgi almak için ilgili yazılarımızı inceleyebilirsiniz.