Doçentlik Başvuruları Başladı!

0
317
2020 Ekim dönemi Doçentlik Başvuruları başladı.

T.C. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Doçentlik başvurularının başladığını duyurdu.

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden yapılan açıklama ile Ekim 2020 Doçentlik başvurularının başladığı duyuruldu.

2020 yılı da dahil olmak üzere yılda iki defa açılan doçentlik başvuruları 12 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2021 itibariyle yürürlüğe girecek Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yılda üç defa Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında açılacaktır. 2020 Ekim dönemi Doçentlik Başvuruları 15 -30 Ekim 2020 tarihleri arasında mesai bitimine (17.30) kadar alınacaktır.

2020 Ekim Dönemi Başvuru Şartları

2547 Sayılı Kanunun 24. Maddesi gereğince doçentlik başvuruları için aşağıdaki şartlar aranır:
  • Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,
  • Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak; doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek,
  • Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim veya sanat disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak.
    • * Üniversitelerarası Kurul kararı gereğince aynı dönemde iki ayrı bilim alanından doçentliğe başvurulamaz.

Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar

  • Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesinin 6. Maddesi ile Üniversitelerarası Kurul kararları gereğince Öz geçmiş ve Eserler listesinde akademik çalışmaları ile ilgili tüm eserlerin belirtilmesi gerekmektedir.
  • Daha önceki dönemlerde doçentliğe başvurup, Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi gereğince Etik Komisyon tarafından haklarında etik ihlalde bulunduğuna karar verilen adayların, etik ihlale neden olan yayınlarını Öz geçmiş ve Eserler listesinde belirtmeleri gerekmektedir. İlgili yayın ve etik inceleme sonucunda ceza alındığına dair bilgi Özgeçmiş ve Eserler listesinde belirtilmediği takdirde oluşabilecek hak kayıplarından dolayı hukuki sorumluluk adaya aittir.
  • Daha önce bir bilim alanında doçent unvanı almış (yurtdışı denklik dahil) farklı bir bilim alanında doçentliğe başvuran adaylar, önceki doçent unvanı aldığı başvuru dönemine ait eserleri / yayınları beyannameye dahil etmeyecektir ancak, bu adaylar bütün çalışmalarını öz geçmiş ve eserler listesinde göstermek zorundadırlar.
  • Lisans, Yüksek Lisans, Doktora/Tıpta, Diş Hekimliğinde, Eczacılıkta ve Veteriner Hekimlikte Uzmanlık/Sanatta Yeterlik yurtdışında alınmış ise ilgili kurumlar tarafından eşdeğerliğinin yapılmış olması gerekmektedir.
  • Dava veya başka bir nedenle adayların bilgilerinin incelenmesi durumunda, adayın başvuru sırasında ÜAK’a bildirmiş olduğu bilgi/belgeler göz önünde tutulacaktır.
  • Doçentlik Komisyonu kararı gereğince, daha önceki dönemlerde doçentliğe başvurup, asgari başvuru şartlarını sağlamamaları nedeniyle başvurusu iptal edilen veya eser inceleme sonucunda başarısız olan adaylardan, başvurusunun iptaline veya eser inceleme sonucuna ilişkin itirazda bulunanların, itiraz süreci içinde olmaları nedeniyle, itiraz süreçleri tamamlanıncaya kadar yeni bir başvuru yapmaları halinde yeni dönem başvuruları dondurulacaktır.
Doçentlik başvuruları Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden online olarak yapılacaktır.

2020 Ekim Dönemi Doçentlik Başvuru detaylarına buradan ulaşabilirsiniz

İlgili Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

11 + 6 =