Dil Tazminatının Maaşa Etkisi Ne Kadardır?

0
569

Yabancı dil tazminatı devlete bağlı kurumlarda ya da bazı özel kuruluşlarda çalışan personellerin bildikleri dil sayısına ve yabancı dil seviyelerine göre maaşlarına ek olarak aldıkları ücret ödemesidir. Yabancı dil tazminatı devlet ya da özel kuruluşlar tarafından ödenmektedir. Dil tazminatı maaşa ek olarak ödenen ücret olduğundan dolayı Dil tazminatının maaşa etkisi ne kadardır sorusu oldukça gündemdedir. O halde yazımızın devamını inceleyerek dil tazminatının maaşa olan etkilerini inceleyelim.

Kurumlarınca Yabancı Dil Bilgisinden Yararlanılan Personel
Yabancı DilA düzeyi 96-100A düzeyi 90-95B düzeyi 80-89C düzeyi 70-79
Tazminat Ödenen Tüm Diller1200 Puan 900 Puan600 Puan300 Puan 
Kurumlarınca Yabancı Dil Bilgisinden Yararlanılmayan Personel

Tazminat Ödenen Tüm Diller

A düzeyi 96-100A düzeyi 90-95B düzeyi 80-89C düzeyi 70-79
750 Puan750 Puan500 Puan250 Puan
Yukarıdaki tabloda hangi puan için ne kadar oranda yabancı dil tazminatı ödemesi yapılabileceği belirtilmiştir.

Yabancı dil tazminatı tutarı 2021 Temmuz zammı ile birlikte artık göstermiştir. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle yabancı dil tazminatı 3 ila 13 TL aralığında zamlanmıştır. Yabancı dil tazminatı alabilmek için öncelikle ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına (YDS) girerek yönetmelikte belirtilen puan aralığında bir puan almak gerekmektedir. Sınavdan alınan puanlara göre oranlar değişmekte ve bu oranlara göre yabancı dil tazminatı ödemesi yapılmaktadır.

Yabancı Dil Tazminatının Geçerli Olduğu Meslekler

Yabancı dil tazminatı devlet memurlarına, hakim ve savcılara, öğretmenlere, mütercim tercümanlara, Türk Silahlı Kuvvetleri personellerine yüksek öğretim personellerine ödenmektedir. Ancak bazı özel kurum ve kuruluşlar da yabancı dil tazminatının geçerli olduğu meslekler arasında yer almaktadır. Bu kurum ve kuruluşlarda çalışan personellerin yabancı dil tazminatları çalıştıkları şirketin yönetmeliğine göre düzenlenmektedir. Bu mesleklerde çalışan kişiler dil tazminatı alabilmek için belirtilen yabancı dil sınavlarına girmektedir.

Yabancı Dil Tazminatının Geçerli Olduğu Diller

Yabancı dil tazminatı denince akla ilk olarak İngilizce bilgisi gelmektedir. Ancak yabancı dil tazminatının geçerli olduğu diller arasında yalnızca İngilizce bulunmamaktadır. İngilizcenin yanı sıra Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca, ve Yunanca dilleri de yabancı dil tazminatı için geçerli olmaktadır.

Yabancı Dil Tazminatı İçin YDS

YDS olarak bilinen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı ÖSYM tarafından hazırlanmaktadır. Yabancı dil tazminatı için YDS ön koşuldur. YDS’ye giren ve belirtilen düzeyde başarılı olan personeller yabancı dil tazminatından yararlanabilmektedirler. YDS’ye girmeyen ancak TOEFL, TIPDİL gibi sınavlardan başarılı olan personeller için yabancı dil tazminatı ödemesi yapılmamaktadır. YDS, Almanca, Arapça, Rusça, Fransızca ve İngilizce için İlkbahar ve Sonbahar dönemi olarak yılda iki kez yapılmaktadır. Diğer diller için yılda bir kere Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde yapılmaktadır.

YDS’ye Hazırlanmak

YDS, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) talimatı ile ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavıdır. Bu sınavda adayların Grammar, okuma, anlama ve kelime bilgileri ölçülmektedir. Adayların geçerli bir puan almak için YDS’ye hazırlanma süreçleri oldukça önem taşımaktadır. Remzi Hoca ile adaylar düzenli çalışmanın sonunda hedefledikleri puana ulaşabilmektedirler. YDS’ye hazırlanmak için YDS Teknikleri yazımızı inceleyip bilgi edinebilirsiniz. 

Yabancı Dil Tazminatı İçin E-YDS geçerli midir?

Dil tazminatının ödenmesi YDS ön koşul olarak gösterildiğinden dolayı yabancı dil tazminatı için e-YDS geçerli midir sorusu en çok araştırılan konulardan biridir. E-YDS; YDS’nin elektronik ortamda yapıldığı sınavdır ve yabancı dil tazminatı için de geçerli olmaktadır. YDS’de kontenjan bulunmazken e-YDS için belirli bir kontenjan bulunmaktadır. Bu nedenle e-YDS’ye girecek adaylar kontenjan dolmadan başvuru yapmalıdır. E-YDS ile ilgili daha fazla bilgi için ÖSYM’nin sitesini inceleyebilirsiniz. 

YANLIŞ

Yabancı dil tazminatı alabilmek için YÖKDİL’den aldığım puan da geçerlidir.

DOĞRU

375 Sayılı KHK’da yer alan düzenlemeye göre yabancı dil tazminatı ödemesi için YÖKDİL geçerli olmamakta yalnızca YDS geçerli olmaktadır.

Yabancı Dil Tazminatının Geçerlilik Süresi

Tazminat için dil puanının kullanım süresi beş yıldır. Bu 5 yılın sonunda personeller tekrar sınava tabii tutularak yabancı dil seviyeleri tespit edilmektedir. Eğer personel 5 yıllık süre sona erdikten sonra sınava girmez ise yabancı dil seviyesi bir alt seviye olarak kabul edilir. A seviyesindeki personeller belirtilen süre sonunda sınava girmezse seviyeleri B olarak kabul edilir ve bu şekilde ödeme yapılır. B seviyesindeki personeller C seviyesi olarak kabul edilirken C seviyesindeki adayların ise yabancı dil tazminatı ödemesi kesilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen − 12 =