DGS (Dikey Geçiş Sınavı), 2000 yılından başlayarak bu zamana kadar yapılmakta olup meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapmaları için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos ayında yapılan sınavdır. Sizler için bu yazımızın konusunu DGS Geçerlilik Süresi olarak belirledik.
DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) Kimler Başvurabilir?
Açık öğretim Fakültesi ve Meslek Yüksekokulları ön lisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunlarının, örgün ve açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav (DGS) ve yerleştirme işlemleri Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir.
Dikey geçiş için Yükseköğretim programlarına başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranmaktadır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.
Ek olarak, eğer yurt dışında yaşıyorsanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir.
Yükseköğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler ve açık öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen adayların da bu sınava başvurmaları gerekmektedir.
Açık öğretim Fakültesi ön lisans programları, Meslek Yüksekokulları son sınıf öğrencileri ve mezunları, 2019-2020 öğretim yılında Açık öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapmak için 2019 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek zorundadırlar.
Not: Açık öğretim de dahil olmak üzere dört yıllık lisans eğitimi gören ve lisansta 2. yılını tamamlayarak 2 yıllık diploma alan kişiler DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) başvuramamaktadırlar.
DGS’ye hazırlanmak istiyor ancak nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız “DGS’ye nasıl hazırlanırım?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. DGS’de bugüne kadar çıkmış sorulara ulaşmak için ise “DGS’de Çıkmış Sorular” ve DGS’de hangi soruların sorulduğunu öğrenmek için “DGS’de Hangi Soru Tipleri Sorulmaktadır?“başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Başvuruları Nereden Yapılmaktadır?
DGS başvuru işlemleri ais.osym.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. DGS başvuru kılavuzu da ÖSYM’nin sitesinden yayımlanmıştır.
DGS Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
DGS geçerlilik tarihleri yıllara göre değişiklik göstermemekle birlikte sınav puanları sadece 1 yıl geçerli olmaktadır. 1 yılın sonunda puan kullanılamamaktadır. Bu yılki DGS sınav puanı sadece 2019-2020 tarihleri arasında kullanılabilecektir.