GRE General Test, lisansüstü kabuller için dünyanın en büyük değerlendirme programlarından biridir ve sınav, Educational Testing Service (ETS) tarafından yapılır. GRE sınavının tam açılımı The Graduate Record Examination(Lisansüstü Kayıt Sınavları)’dır. 160’tan fazla ülkeden yarım milyondan fazla kişi, ETS tarafından kurulan 1.000 den fazla sınav merkezinde her yıl GRE Genel Testine girmektedir. GRE Sınavı lisansüstü programlara kayıt için geçerliliği en yüksek olan sınavlardan biridir. Akademik kariyer düşünen birçok kişinin aklında ALES‘e Eşdeğer Kabul Edilen GRE Sınavı’nın nasıl uygulandığı ve ALES’ten farkının ne olduğu sorusu var.
GRE Sınavı Nasıl Uygulanır?
GRE puanları dünya çapında uluslararası birçok lisansüstü ve doktora programına kabul aşamasında gereklidir. Programa ALES sınav sonucu yerine uluslararası düzeyde kabul gören Graduate Record Examination (GRE) sınav sonucu da kabul edilmektedir. Bazı programlarda ALES’e ek olarak GRE sınav sonuçları da istenmektedir. GRE sınav sonuçları geçerlilik süresi 5 yıldır. GRE puanları dünya çapında geçerli olduğu için birçok öğrenci bu testi tercih etmektedir. GRE testi genel olarak bilgisayar üzerinden yapılmakla birlikte, sınavın bilgisayar üzerinde yapılamadığı ülkelerde yazılı olarak da yapılabilmektedir. GRE Testi iki aşamalıdır. Bunlardan ilki: GRE genel testi, bir diğeri ise GRE konu (alan) testidir. İki sınavında tarihleri farklıdır ve iki sınava da aynı gün girmek mümkün değildir.
ALES’e Eşdeğer Kabul Edilen GRE Sınavı‘nın test içeriklerini inceleyecek olursak;
GRE Genel Testi:
Bu testin amacı adayı; analitik yazma, mantık, niceliksel yetenek ve eleştirel düşünme becerileri açısından değerlendirmektir. GRE genel test yaklaşık 4 saat sürmektedir. Bu sınav bilgisayar tabanlı yapılır ve 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar: Sayısal, Sözel ve Analitik bölümdür. Analitik bölüm; kompozisyon ve makale yazmaktan oluşmaktadır. Bu bölümün sınav süresi 2 saattir. Her bölüm 200-800 puan aralığında değerlendirilir. Sınav sonucu sınav bittikten hemen sonra ekranda görülmektedir. Kompozisyon bölümü sonucu ise resmi sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenilir.
GRE Genel Test’te; sözel ve sayısal bölümler 0-60 puan arasında hesaplanırken, kompozisyon bölümü ise 0-6 puan arasında hesaplanıyor. Sorular zorluk seviyesi olarak YGS matematik testine benzemektedir.
GRE Konu (Alan) Testi:
Bu sınav adayların belli bir konudaki yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılır. Hangi dalda eğitim gidilecekse o alanda sınava girilir. Matematik, İngilizce edebiyat, Psikoloji, Fizik konu testlerinden bazılarıdır. Bazı okullar zorunlu kılmazken, bazı okullar ve kurumlar için zorunlu bir sınavdır. Alan testi puanlaması 200-800 arasında değişmektedir. GRE alan testi yaklaşık 3 saat sürmektedir.
GRE Sınavını Kabul Eden Kurumlar
GRE sınavını; yüksek lisans ve doktora başvurularında Kanada, İrlanda, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere gibi anadili İngilizce olan ülkeler ve İngilizce dilinde eğitim veren yükseköğretim kurumları kabul etmektedir.
GRE Sınavına Kimler Katılabilir?
- Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanlarında yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyenler,
- MBA programlarına katılmayı hedefleyenler.
Bunu Unutmayın!
Bu sınavlarda başarılı olmak için en az “upper intermediate” seviyesinde ingilizce bilgisi gereklidir. Her kurum için sınav sonucu beklentisi farklıdır ve sınav için sabit bir baraj yoktur. Bu sınav yıl boyunca yapılabilmektedir. Adaylar sınava her 21 günde bir girebilirler ancak senede en fazla 5 defa sınava girme hakları vardır.
GRE Sınavlarına Başvuru
GRE sınav başvurusu ETS’ nin web sitesinden kullanıcı hesabı oluşturularak online olarak yapılır. Sınav tarihi ve sınav merkezi seçimi, başvuru esnasında belirlenir. Sınava girmeden önce sınav yerini kontrol etmekte fayda vardır. Sınavla ilgili detaylı bilgiye ETS’nin GRE (General Test Registration) orjinal sitesinden ulaşabilirsiniz.
GRE sınavının Türkiye’de başvuru merkezleri şu şekildedir: İzmir ( Turkish – American Association), İstanbul ( Test Hizmetleri), Ankara ( Turkish – American Association). Bunun dışında sınava online olarak da başvuru yapılabilmektedir.
GRE Sınavına Girerken Gerekli Belgeler
Kimlik ve pasaport ile birlikte onay belgeniz mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Kalem gibi araç gereçlere izin verilmemektedir. Alyans dışında herhangi bir aksesuar bulundurulmamalıdır. Ayrıca sınav esnasında hesap makinesi kullanımı serbesttir.