Günümüzde eğitim alanında Yüksek Lisans yapmak ve Akademik kadrolara başvuruda bulunmak isteyen kişi sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle ALES ve YDS kadar Akademik kadro başvurularında ALES/YDS baraj puanları da adaylar için oldukça önemli olmaktadır. Peki Akademik Kadro Başvurularında ALES/YDS Puan Barajı Yükseltilebilir mi?
Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes ALES, Yabancı dil seviyesini ölçmek isteyen her lisans ve ön lisans mezunu aday da YDS’ye girebilir.
ALES kişilerin akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. YDS, ALES ile birlikte yüksek lisans ve doktora başvurularında değerlendirilmektedir. ALES puanlarının geçerli sayılabilmesi için adayların YDS ye girmesi ve geçerli puanı alması şarttır. ALES ve YDS ‘ye giren adayların büyük kısmını lisansüstü eğitime devam etmek isteyen adaylar oluşturmaktadır. Günümüzde herkes için önemli olan bu sınavlara sizde en doğru şekilde hazırlanmak istiyorsanız www.remzihoca.com sitesinden sizlere uygun YDS eğitimi için detaylı bilgi alabilir, hedeflediğiniz puanlara ulaşabilirsiniz.
Bu sınavların adaylar için önemli olması ALES ve YDS nin baraj puanının da oldukça merak edilmesine neden olmaktadır. Yazımızdan ALES ve YDS ile ilgili detaylı bilgilere ve bu sınavlardan almanız gereken baraj puanlara ulaşabilirsiniz.
Akademik Kadro Başvurularında ALES
ALES, İlkbahar,Sonbahar ve Yaz dönemleri olmak üzere yılda 3 kez yapılmaktadır. ALES puanı 5 yıl geçerli olmaktadır. Adaylar bir yere başvuracağı zaman son 5 yılda alınan en son ALES puan değerlendirilmektedir. Akademik Kadro Başvurularında ALES Puan Barajı Yükseltilebilir mi?
ALES BARAJ PUANI
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılmaktadır. ÖSYM’nin yaptığı 80 soruluk bir sınavdır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.
Sınavların hayatımızla bu kadar iç içe olması, hedeflerimize ulaşmamız için doğru bir eğitimin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koymaktadır. Akademik kadro başvuruları için gerek maddi ve gerekse manevi olarak emek harcadığınız bu sınav için sizde doğru bir şekilde hazırlanmak istiyorsanız aleskursum.com sitesindeki eğitimleri inceleyebilirsiniz.
ÖNEMLİ!
ALES de başarılı olabilmek için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır.
*Katsayıların farkında olun.
*Standart Sapmaya önem verin.
*Hızlı okuma tekniklerini öğrenin.
Akademik Kadro Başvurularında YDS
Akademik personel olmak, doktora yada yüksek lisans yapmak isteyen ve de dil tazminatı almak isteyen adayların katıldığı bir sınavdır. YDS, YDS ve e-YDS olmak üzere yılda birden çok yapılmaktadır. YDS ile e-YDS arasındaki tek fark; e-YDS’nin bilgisayar üzerinden yapılmasıdır. Sınav soruları, sınav süresi, sonuçların geçerlilik durumu vs. gibi tüm konularda her iki sınav da tamamen aynıdır.
YDS BARAJ PUANI
YDS‘den başarılı olabilmek için doçent adaylarının sınavdan 100 üzerinden uygulanan puan sisteminde 65, diğer bir grup olan doktora ve sanatta yeterlilik sınavına başvuracak olan adayların ise en az 55 puan almaları gerekmektedir.
- 6 soru kelime bilgisi.
- 10 soru dil bilgisi.
- 10 soru cloze test.
- 10 soru cümle tamamlama.
- 6 soru çeviri.
- 20 soru okuma parçası yorumlama.
- 5 soru verilen diyaloglardaki boşlukları tamamlama.
- 4 soru anlamca en yakın cümleyi bulma.
YDS ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazılarına göz atmak gerekirse.
YANLIŞ: YDS de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
DOĞRU: YDS de yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Bu sebepten dolayı eğer yapamadığınız bir soru varsa yüzde 20 ihtimal doğru yapma şansınız bulunmaktadır.
Bu şekilde bir avantaj sunsa da kapsamlı bir sınav olması ve adayların dil bilgisini çeşitli başlıklar altında ölçmesi nedeniyle çok kolay bir sınav olmamaktadır.
YANLIŞ: Genel İngilizce eğitiminin yeterli olduğu düşünülmektedir.
DOĞRU: Genel İngilizce ile sınav İngilizcesi farklıdır. Bu nedenle İngilizceniz ne kadar iyi olursa olsun mutlaka sınav odaklı Temel Gramer ve Soru tipi incelemeleri içeren bir eğitim almanız sizler için çok faydalı olacaktır.
YDS stratejileriyle ilgili daha detaylı bilgi edinmek için remzihoca.com/yds-stratejileri başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz dilerseniz.
Akademik Başvurularda ALES / YDS Baraj Puanları
Akademik Kadro Başvurularında ALES/YDS Puan Barajı Yükseltilebilir mi?

“Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte” de adaylar için tüm bilgiler iletilmiştir. Önemli olan maddelerden bazıları şunlardır,
Yönetmeliğin 6.maddesinin (b) fıkrasında,
“ALES’ten en az 70, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gerekir. Merkezi sınav muafiyetinden yararlanmayı talep edenlerin ön değerlendirme ve nihai değerlendirme aşamalarında ALES puanı 70 olarak kabul edilir.“ hükmü yer almaktadır.
Yine bu yönetmeliğin 12. maddesinde ise,
“(1) Sınav jürisinin değerlendirmesinde; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadrolarında, meslek yüksekokullarında bu kadrolarda istihdam edilecekler de dâhil olmak üzere ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %10’unu, yabancı dil puanının %30’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolarda ALES puanının %30’unu, lisans mezuniyet notunun %30’unu, yabancı dil puanının %10’unu ve giriş sınavı notunun %30’unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35’ini, lisans mezuniyet notunun %30’unu ve giriş sınavı notunun %35’ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler. Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır. “ hükmü yer almaktadır.
Üniversiteler ALES ve YDS puanlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleme yetkisine sahip olmaktadırlar. Her kurumun belirlediği baraj puanı farklı olabilmektedir. Bu yüzden Akademik kadrolara başvuru yapılmadan önce girilmek istenen kurumun sınav baraj puanına mutlaka bakılması gerekmektedir.
Yönetmelikle ilgili diğer maddelere ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz dilerseniz.