Diş Hekimliği, üniversitelerde Diş Hekimliği Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Diş Hekimliği bölümü ülkemizde birçok özel ve devlet üniversitesinde faaliyet gösteren bir bölümdür. Diş hekimliği bölümü mezunları ağız,diş ve çevre dokuların hekimidir. Mezun olunca kişiler, DUS’a girmeden Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde veya kendi muayenehanesinde dentist olarak çalışabilirler. 2022 DUS Ne Zaman Yapılacak?
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Ortodonti, Endodonti, Pedodonti Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Periodontoloji, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi ana bilim dallarında uzmanlık eğitimi almak isteyen adaylar ise DUS’a katılmak zorundadır. Adaylar, DUS’un ne zaman olacağıyla alakalı bilgiler edinmeye çalışırken bir yandan da DUS ile alakalı kapsamlı bilgiyi araştırma yoluna girerler. Yazımızda bu konularla alakalı sizlere yardımcı olup, 2022 DUS ne zaman olacak sorusuna da cevap vereceğiz.
Diş Hekimliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Yüksek öğrenimini diş hekimliği üzerine gerçekleştirmek isteyen ve tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;
- Diş Morfolojisi, Manipülasyon ve Protetik Diş Tedavisi,
- Doku,
- Metabolizma,
- Araştırma Metodolojisine Giriş,
- Hücre,
- Protetik Diş Tedavileri,
- Restoratif Diş Tedavileri,
- Entodonti,
- İç Salgı ve Boşaltım Sistemleri,
- Sinir Sistemi,
- Kariyoloji ve Koruyucu Diş Hekimliği,
- Kardiyovasküler ve Solunum Sistemi,
- Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklık,
- Sindirim Sistemi ve Metabolizma,
- Çocuklarda Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları,
- Oral Biyoloji,
- Davranış Bilimi,
- Orofasiyal Büyüme ve Gelişim,
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi,
- Diş Hekimliği Radyolojisi,
- Dental Anestezi,
- Diş Hekimliği Radyolojisi
ve daha birçok dersten 10 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Diş Hekimliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Diş Hekimliği öğrencilerilerinin eğitim süreleri dahilinde uzun süreli zorunlu stajı da söz konusu olmaktadır.
DUS Nedir?
DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitim Sınavı), ÖSYM tarafından yılda bir kere düzenlenen ve Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun ya da eğitimlerine devam eden kişilerin uzmanlık eğitimi almak istemeleri halinde katılmaları zorunlu olan bir sınavdır. Sınav Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılmaktadır.
Sınav sonuçları ÖSYM tarafından internet aracılığıyla ilan edildikten sonra puanı 45 ve üzeri olan adaylar internet üzerinden tercih bildiriminde bulunabileceklerdir, ancak DUS’dan başarılı olan adayların yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliklerini ispatlamaları gerekir. Bunun için YDS, YÖKDİL SAĞLIK ya da TIPDİL sınavlarından en az 50 puan almaları gerekmektedir.
YDS – YÖKDİL Sınavı için de geçerli puanı almak ve bu sınavlar için verimli çalışmalar yapmak isterseniz sitemiz üzerinden online ders gruplarımızı veya online çalışma paketlerimizi inceleyebilir, YDS ve YÖKDİL Sınavı’na kapsamlı olarak hazırlanabilirsiniz. Öte yandan geniş kapsamlı olarak hazırlanan Ücretsiz Kaynaklar bölümünden de ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.
Ayrıca sayfamızda yer alan DUS Hakkında Önemli Bilgiler adlı yazımızı da inceleyebilir, bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
DUS Konu Dağılımları
Sınavda Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi ve Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi olmak üzere iki test bulunmaktadır. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi’nde 40 soru, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi’nde ise 80 soru yer almaktadır. Adaylar tek oturumda toplam 120 soru cevaplayacaklardır. Sınav süresi 2,5 saat (150 dakika) olacaktır. Ayrıca sınav çalışmalarınızda kullanabileceğiniz Ücretsiz DUS Kaynaklarını‘ nı incelemeniz faydalı olacaktır.
Önemli: Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Temel bilimler dersleri;
- Anatomi
- Histoloji ve Embriyoloji
- Fizyoloji
- Tıbbi Biyokimya
- Tıbbi Mikrobiyoloji
- Tıbbi Patoloji
- Tıbbi Farmakoloji
- Tıbbi Biyoloji ve Genetik
Klinik bilimler dersler;
- Protetik Diş Tedavisi
- Restoratif Diş Tedavisi
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
- Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi
- Periodontoloji
- Ortodonti
- Endodonti
- Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Diş Hekimliğinde Uzmanlık Ana Dalları ve Eğitim Süreleri

Önemli: Aşağıda belirtilen durumlarda;
– Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde,
– Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda,
– Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı %2 oranında düşürülür.
2022 DUS Ne Zaman Yapılacak?
DUS, ilk olarak 2012 yılında yapılmaya başlanmış ve bugüne dek köklü bir sınav olarak yerini almıştır. ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre 2022 DUS 16.10.2022 tarihinde gerçekleştirilecektir. Sınav başvuruları 26.08.2022 – 05.09.2022 tarihleri arasında yapılacaktır. Eğer adaylar bu tarihleri kaçırırsa geç başvuru tarihi olarak belirlenen 14.09.2022’de de başvurularını yapabileceklerdir. ÖSYM takvimine göre 2022 DUS sonuçları ise 09.11.2022’de açıklanacaktır.
