YÖK’ten Yeni Açıklama: TR-YÖS Kararı!

0
477

YÖK (Yükseköğretim Genel Kurulu) 23 Haziran 2021 tarihinde yurt dışından öğrenci kabulü kapsamında Merkezi Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Sınavı (MYÖS) yapılması kararını vermişti. Ancak konuyla alakalı YÖK’ten yeni açıklama geldi!

YÖK’ten gelen son açıklamaya göre; 23 Haziran 2021 tarihli MYÖS kararı iptal edilerek bu sınavın yerine TR-YÖS adı verilen sınavın yapılmasında karar kılındı.

TR-YÖS Nedir?

YÖK’ten Yeni Açıklama: TR-YÖS Kararı! Merkezi Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Sınavı (MYÖS) yerine yapılması planlanan TR-YÖS kararı YÖK tarafından açıklandı. Yabancı öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmesi için girmesi gereken sınav olan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacağı bildirildi. Kararın bildirilmesinin ardından “TR-YÖS Nedir?” sorusu sorulmaya başlandı.

TR-YÖS yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’de yükseköğretim kurumlarına giriş yapabilmesi amacı ile düzenlenmiş eski adı MYÖS olan sınavdır. Yükseköğretim Genel Kurulu; 23 Haziran 2021 tarihinde yurt dışından yabancı öğrenci kabul edilmesiyle ilgili Merkezi Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı yapılmasına karar vermişti ancak bugün yapılan açıklama ile MYÖS yerine Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı yapılacağını bildirdi. 

ÖSYM tarafından yapılmasına karar verilen TR-YÖS’ün ilk sınav tarihi de belirlendi. Ocak 2023’te yapılması planlanan bu sınavın YÖK tarafından Yükseköğretim Kurumlarına da tavsiye edileceği belirtildi. 

TR-YÖS Hangi Dillerde Yapılacak?

YÖK tarafından yapılan açıklamada TR-YÖS’ün Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca dillerinde yapılacağı belirtildi. Ocak 2023 tarihinde ilki yapılması planlanan TR-YÖS’e Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkanlar, mavi kartlı olanlar, KKTC vatandaşları ve yabancı uyruklu kişiler bu sınava kabul edilmektedir. Ancak yabancı uyruklu kişilerin katılabilmesi için elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel eğitim kurumundan olmamaları ön koşulu konulmuştur.

YÖK tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir;

“Yükseköğretim Genel Kurulunun yurt dışından öğrenci kabulü ile ilgili almış olduğu 23 Haziran 2021 tarihli kararında değişikliğe gidilmiştir.

Bu yeni karar çerçevesinde;

1. Merkezi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (MYÖS) yapılmasına ilişkin önceki karar iptal edilmiş; yerine “Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS)” yapılmasına karar verilmiştir.

ÖSYM tarafından yapılacak olan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS)’nın ilki Ocak 2023’te gerçekleştirilecek; TR-YÖS sonuçlarının yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılması Yükseköğretim Kurulu tarafından yükseköğretim kurumlarına tavsiye edilecektir.

Söz konusu sınav “Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, Rusça” dillerinde yapılacaktır.

2. Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak T.C. vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar, KKTC vatandaşları ve yabancı uyruklular (elçilik okulları ve MOBİS sisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumlarındakiler hariç), yükseköğretim kurumlarına sadece Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile girebileceklerdir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen + 10 =