YÖKDİL Puan Seviyeleri Nelerdir?

0
1726

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), 2019 yılı Sonbahar sınavı itibariyle yine YÖK koordinasyonunda ancak artık Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğinden ayrılarak ÖSYM tarafından düzenlenecek olan Fen, Sosyal, Sağlık alanlarına ayrılmış bir dil sınavdır. Sınava seçtikleri alandan katılan her bir adaya 80 soru sorulur ve 100 tam puan üzerinden hesaplanır. Bir soru 1,25 puan olarak hesaplanmaktadır. Bu yazımızda Yökdil puan seviyeleri nelerdir ve hangi puan aralıklarına denk gelir sorularını cevapladık.

Yüksek lisans için YÖKDİL’den almanız gereken puan aralığı net değildir.

YÖK tarafından kararı verme yetkisi üniversitelere bırakılmıştır. Bu nedenle yüksek lisans başvurularında talep edilen YÖKDİL puanı değişebilmektedir.  Ayrıca birçok üniversite yabancı dil puanını yüksek lisans başvurularında istememektedir. Ancak bu durum Doktora ve Doçentlik için geçerli değildir. Doktoraya veya Doçentliğe başvuracak bir aday YÖKDİL Sınavı’ndan minimum 55 almalıdır.

YÖKDİL Sınavına girecekler için en önemli bir diğer sorun ise Fen, Sosyal, Sağlık alanlarından hangisinden sınava girecekleridir.

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), 2019 yılı Sonbahar sınavı itibariyle yine YÖK koordinasyonunda ancak artık Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliğinden ayrılarak ÖSYM tarafından düzenlenecek olan Fen, Sosyal, Sağlık alanlarına ayrılmış bir dil sınavdır. Sınava seçtikleri alandan katılan her bir adaya 80 soru sorulur ve 100 tam puan üzerinden hesaplanır. Bir soru 1,25 puan olarak hesaplanmaktadır. Bu yazımızda YÖKDİL puan seviyeleri nelerdir ve hangi puan aralıklarına denk gelir sorularını cevapladık.

YÖKDİL sınavına başvuracağınız üniversitenin başvuru ilanlarında bulunan eğer özellikle belirtilen bir alan var ise o alandan sınava katılmanız giriş yapmanız gerekir.

Bunun dışında bağlı olacağınız veya olduğunuz enstitüyü baz almalısınız. Ancak başvuru ilanı yayınlayan üniversite sizden sadece spesifik bir alan belirtmeden sadece YÖKDİL puanı istiyorsa istediğiniz alandan girebilirsiniz. Başvurularınızın sağlıklı bir şekilde neticelenmesi için sizden ne talep edildiği noktasında dikkatli olmanız gerekmektedir.

YÖKDİL Sınavı, akademik kariyer basamakları olan yüksek lisans ve doktora da YDS puanı ile eş değer geçerliliğe sahiptir ve YÖKDİL puanının kullanım süresi 5 yıldır.

Doçentlik için yine YDS gibi bir zaman sınırlaması bulunamamaktadır. Hangi sınava gireceğiniz hakkında bir bilginiz bulunmuyorsa ”YÖKDİL’e mi Girmeliyim YDS’ye mi Girmeliyim?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

YDS’de her bir puan aralığı belirli harf düzeyinde seviyelere denk gelir; bunun nedeni kamu kurumlarında dil tazminatı vb. nedenler için de YDS puanı kullanılmasıdır. Fakat YÖKDİL’de puan seviyeleri bulunmaz.

YÖKDİL Sınav sonucu belirli puan aralıklarına denk gelmektedir. Bunlar;

  • 90-100
  • 80-89
  • 70-79
  • 60-69
  • 50-59 olarak değişmektedir ancak bunların harflendirilmiş bir seviyesi bulunmamaktadır.

Yine YÖKDİL sınavının PTE, IELTS ve TOEFL denkliği bulunmamaktadır.

Üniversite için doktora, sanatta yeterlilik, öğretim üyesi ve öğretim elemanı dışındaki diğer kadrolar ve farklı kamu kurumlarına yapılacak olan başvurular için YÖKDİL Sınavı’ndan aldığınız puan geçerli değildir.

Başvuracağınız veya başvurduğunuz üniversitelerin sizden yüksek lisans ve doktora için talep ettikleri minimum puandan, maksimum puana çıkmanız için farklı çalışma metotları bulunmaktadır.

YÖKDİL Sınavı’na yönelik çalışmalarınıza yön verecek, nasıl bir çalışma yapmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirebilecek diğer konu başlıklarını aşağıda bulabilirsiniz.

YÖKDİL Sınavına Nasıl Hazırlamalıyım:

  • YÖKDİL Sınavı’ndan Nasıl 55 Alınır?
  • YÖKDİL Sınavı’ndan Nasıl 65 Alınır?
  • YÖKDİL Sınavı’ndan Nasıl 75 Alınır?
  • YÖKDİL Sınavı’ndan Nasıl 85 Alınır?
  • YÖKDİL Sınavı’ndan Nasıl 90 ve Üstü Alınır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

sixteen + three =