Üniversite Öğrencilerine Kayıt Dondurma Hakkı

0
64

Uzaktan eğitim sürecine geçen üniversitelerde öğrenciler için kayıt dondurma hakkı

1 Nisan 2020 tarihinde YÖK Başkanı tarafından resmi açıklama yapıldı.

YÖK tarafından yapılan açıklama ile uzaktan eğitim süreci dahilinde bu sürece uyum sağlamakta sorun yaşayan üniversite öğrencilerine kayıt dondurma hakkı tanındı.

Covid-19 Salgını nedeniyle önce 16 Mart tarihinde üniversitelerde eğitim sürecine 3 hafta ile ara verilmiş olup 18 Mart tarihinde YÖK Başkanı Saraç yaptığı açıklamada:

23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkânlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır. 

ifadesi ile sürecin ilerleyişi hususunda alınan kararı iletmiştir.

Bu noktada eğitimlere ara verilmesi ile eğitim-öğretim aldıkları üniversitelerin bulunduğu illerden daha önce yaşadıkları konumlarına dönen bir çok öğrencinin bulundukları konum dolayısıyla internet alt yapısı veya uzaktan eğitim sürecine uyum sağlayabileceği teknolojik cihazlarının bulunmaması durumu göz önüne alınarak YÖK tarafından öğrencilere kayıt dondurma hakkı verilmiştir.
YÖK tarafından alınan yeni kararlar şu şekildedir:

Hem lisans ve  hem de lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrenciler, talep etmeleri halinde 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilecek. Kayıt dondurulan süre, azami süreden sayılmayacak.

Lisansüstü eğitimde tez aşamasında olan öğrencilerin tez döneminde öğretimlerine uzaktan devam edebilmelerine ya da kayıt dondurma işleminden yararlanıp yararlanamayacaklarına, tez danışmanının görüşü alınarak üniversite yönetim kurulunca karar verilecek.

Bu süreçte, tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için eğitime ara verilen süre kadar ilave süre verilecek.

Sınav tarihlerinde salgın süreci göz önüne alınacak

YÖK Başkanı Saraç’ın kayıt dondurma hakkında yaptığı açıklamada alınan kararların devamı şu şekildedir:

Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin belirlenmesinde Kovid-19’un etki süreci ve öğrencinin şartları dikkate alınacak.

Tez savunma ve yeterlik sınavları, “denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilmesi ve kayıt altına alınması şartıyla” dijital imkanlar ile yapılabileceği gibi öğrenciler, bu konuda erteleme ve kayıt dondurma imkanından da yararlanılabilecek.

Son olarak YÖK alınan bu kararların, 2019-2020 akademik yılı bahar dönemi ile sınırlı olacağını belirtti.

Kaynak

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

3 × three =