2022 İlkbahar YÖKDİL Ne Zaman?

0
240

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’ nın (YÖKDİL) tarihi pek çok aday tarafından merak ediliyor. Fen Bilimleri, Sosyal Bilimleri, Sağlık Bilimleri dil becerilerini belirlemeye yönelik düzenlenen sınav için 2022 İlkbahar YÖKDİL ne zaman sorusu adaylar tarafından araştırılıyor. 2022 İlkbahar YÖKDİL Ne Zaman?

YÖKDİL Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) adayların kendi alanlarındaki ( Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri) dil becerilerini belirlemeye yönelik olarak yapılan bir yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmekte idi. Ancak 2019 yılından bu yana ÖSYM tarafından yapılmaya başlanmıştır. Peki 2022 İlkbahar YÖKDİL Sınavı ne zaman yapılacaktır?

YÖKDİL’ e Kimler Başvurabilir?

YÖKDİL sınavına, Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile Üniversitelerce Akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar başvurabilirler.

YÖKDİL Hangi Dillerde Yapılmaktadır?

Sınav Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında, İngilizce, Almanca, Arapça ve Fransızca dillerinde yapılmaktadır.  2022 İlkbahar YÖKDİL sınavı ne zaman yapılacaktır?

Not!

YÖKDİL eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi için remzihoca.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

YÖKDİL Sınavı Soru Dağılımı Nasıldır?

YÖKDİL 80 sorudan oluşan ve 180 dakika süresi olan bir sınavdır. Aşağıda YÖKDİL Sınavında Soru Dağılımları detaylı bir biçimde açıklanmıştır.

  • Kelime Soruları: 6 adet

ÖSYM’ nin yaptığı güncel YÖKDİL sınavında 6 adet kelime sorusu bulunmakta olup, bu kelimelerden 5 tanesi normal kelime iken, 1 adet kelime Phrasal Verb sorusu olmaktadır.

  • Gramer Soruları: 14 adet

YÖKDİL sınavında 14 adet gramer sorusu bulunuyor. Sınavlara göre gramer konuları ve soru adetleri değişse de, toplamda 14 adet gramer sorusuyla karşılacaksınız. Gramer konularından ise genel olarak Bağlaç, Preposition, Tense, Relative Clause, Noun Clause, Gerund, Infinitive konuları çıkmaktadır.

  • Cloze Test Soruları: 10 adet

Cloze Test soru formatında bir paragraf verilmekte ve bu paragrafta 5 adet boşluk bırakılmaktadır. Sizden boşluklara gelecek doğru cevapları bulmanız istenmektedir. Sorular sınavın ilk 20 sorusunda olduğu gibi kelime ve gramer bilginizi ölçmektedir. Cloze test bölümünde 2 adet paragraf ve 5’ er sorudan toplamda 10 adet soru sorulmaktadır.

  • Cümle Tamamlama ( Sentence Completion) Soruları: 11 adet

Sınavın önemli bölümlerinden biri Cümle Tamamlama kısmı olmaktadır. Cümlenin başında veya sonunda boşluk bırakılır ve bu boşluğu doldurarak cümleyi tamamlamanız istenir. Bu bölümde hem kelime bilginiz hem de gramer bilgisi gerektiren sorularla karşılaşabilirsiniz. Cümlenin verilen kısmının anlamını çıkardıktan sonra seçenekleri eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

  • İngilizceden Türkçeye Çeviri Soruları: 6 adet

Verilen İngilizce cümleyi Türkçeye çevirmeniz istenir. Sınavın kolay bölümlerinden biri olarak nitelendirilse de kelime dağarcığınızın geniş olması bu hususta önemli olacaktır. Tam olarak bire bir cümleyi çeviremeseniz de şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

  • Türkçeden İngilizceye Çeviri Soruları: 6 adet

Verilen Türkçe cümleyi İngilizceye çevirmeniz isteniz. Tam olarak bire bir cümleyi çeviremeseniz de şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

  • Paragraf Tamamlama (Paragraph Completion) Soruları: 6 adet

Soruda bir paragraf verilir ve bu paragrafın bir cümlesi boş bırakılır. Sizden bu paragrafta boş bırakılan yeri tamamlamanız istenir. Genel olarak paragrafın ana fikrini çıkardıktan sonra şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşılır.

  • Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle (Irrelevant Sentence) Soruları: 6 adet

Paragraf tamamlama soru tipine benzer. Bu soru tipinde paragraftaki tüm cümleler numaralandırılır. Numaralı cümlelerden bir tanesi paragrafın anlam bütünlüğünü bozmaktadır. Soruda paragrafla alakalı olmayan bu cümleyi bulmanız istenir. Paragrafın ana konusunu genel olarak çıkardığınızda seçeneklerden yola çıkarak çözebileceğiniz bir soru tipidir.

  • Okuma (Reading) Soruları: 15 adet

Güncel YÖKDİL sınavında 5 okuma parçası ve her parçada 3’ er soru olmak üzere toplam 15 soru soruluyor. Sorular tamamen okuduğunu anlamaya dayanmaktadır. Okuma parçalarının girdiğiniz alanla sınırlı olmasını bir avantaj olarak düşünülebilir.

Not!

Sınava sağlık alanından giriyorsanız sağlık alanı ile ilgili okuma parçalarıyla karşılaşacaksınız.

DİKKAT!

Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden, yalnızca doğru cevaplar dikkate alınarak yapılacak, yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir. Yanı YÖKDİL’  de yanlış doğruyu götürmüyor. Adayın birden fazla cevap verdiği sorular ise yanlış kabul edilmektedir.

YÖKDİL Puanının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Yüksek Lisans ve doktora başvurularında kullanılacak puanın geçerlilik süresi 5 yıldır. Öğretim üyeleri ile doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının aynen YDS gibi belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

2022 İlkbahar YÖKDİL Ne Zaman?

ÖSYM tarafından açıklanmış olan sınav takvimine göre İlkbahar dönem sınavı 13 Mart 2022 olarak belirtilmiş olup, Sonbahar sınav tarihi ise 28 Ağustos 2022 tarihi olarak belirtilmiştir. Ayrıca bu yıl ilk defa yapılacak olan E- YÖKDİL sınavının tarihi ise 14 Mayıs 2022 olarak belirlenmiştir.

2022 Sonbahar YÖKDİL Ne Zaman?

Önemli

ÖSYM’ nin 2022 dönem sınav tarihleri bilgisinin yer aldığı dokümana aşağıda yer alan link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

ÖSYM 2022 Sınav Takvimi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

five − 1 =