2022 Akademisyen Maaşları Ne Kadar Oldu?

0
8857
akademisyen maaşları

Üniversitelerin farklı bölümlerinde ders veren, alanı dahilindeki konularda araştırmalar yapıp, bilimsel çalışmalar yürüten, konusu hakkında deneysel çalışmalar hazırlayıp, aynı zamanda konferans, sempozyum ve panel gibi faaliyetlere katılıp araştırma sonuçlarıyla hakkında öğrencilerini ve toplumu bilgilendiren kişilere akademisyen denmektedir. Akademisyenler ise 2022 dönemi zamlı maaşlarını araştırmaya başlamıştır. 2022 Akademisyen Maaşları ne kadar?

Akademisyen Nasıl Olunur?

Akademisyen olabilmek için o dalda ve o dal ile ilgili tüm araştırmalar lisansüstü eğitim ile tamamlanır. Akademisyen olan kişiler, lisans eğitimi alarak ilgili dal üzerinde lisansüstü eğitimini tamamlamak üzere, bilgi dağarcığını genişleterek o konu hakkında bir uzman hale gelir. Bu sayede bilimsel projelere katkı sağlamak, deneysel ve gözlemsel çalışmalara imza atarak pek çok alanda görev yapar. En önemlisi de eğitim öğretim çalışmalarında aktif olarak görev alarak üniversite öğrencilerine ders verir.

Önemli Tavsiyeler!

Eğer Akademisyen olmak istiyorsanız hayat boyu öğrenmeye ve öğretmeye istekli, aynı zamanda da kuşaklar arası farklılıkları iyi anlamalı ve öğrenciler ile bunu anlamış olarak iletişim kurmak gereklidir. Akademisyen alımı yapan kurumlar hakkında güncel haberleri takip etmek için, akademidenhaberler.com takip edebilirsiniz.

Akademisyen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Öncelikle akademisyen olmak için lisans eğitimini tamamlamak gerekir,
  • ALES ya da YDS sınavında gerekli taban puan alınır,
  • Alınan bu puanlar üzerinden yüksek lisans eğitimi tamamlanır,
  • ALES’ten en az 70 YDS’den ise, en az 50 puan almak gerekir,
  • Daha sonra belirlenmiş kriterler doğrultusunda doktora aşamasının tamamlanması gerekir,
  • Yüksek lisans öncesinde belli bir yazılı ve sözlü mülakat yapılır,
  • Tez aşaması ile birlikte gerekli yazılı sınav üzerinden de süreç tamamlanır.

ALES hakkında detaylı bilgi için inceleyebilirsiniz.

YDS hakkında detaylı bilgi için inceleyebilirsiniz.

Öğretim Görevlisi, Okutman ve Akademik Personel Maaşları Ne Kadar Oldu?

Öğretim görevlisi, Okutman, Araştırma görevlisi, Uzman, Uzman çevirici, Eğitim- Öğretim planlamacılar da dahil olmak üzere milyonlarca memur ve emekli memurun maaşına yapılacak zam 6. dönem toplu sözleşmelerinin sona ermesinin ardından belli oldu.

Oldukça yoğun geçen toplu sözleşme müzakerelerinin ardından taraflar anlaşmaya vardı ve 2022-2023 yıllarını kapsayan zam oranları açıklandı. Buna göre, 3.5 milyon memur, maaşlarını 2022’nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 7; 2023’ün ilk altı ayında yüzde 8, ikinci altı ayında ise yüzde 6 zam ile alacak.

Ayrıca, 2022 ve 2023’te, 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyona göre, enflasyon farkı oluşması halinde bu fark da yapılan zamma eklenecek. Toplu sözleşmede ise enflasyon farklarının nasıl belirleneceği  yer almaktadır.

Böylece görevdeki memurlar da emekliler gibi 2022 yılında toplam yüzde 12, 2023 yılında ise yüzde 14 zam alacaklar. Oluşacak enflasyon farkı da yine bu zamların üzerine eklenecektir.

Yeni zamlarla birlikte aile yardımı, çocuk ödeneği ve memurların görev aldıkları illere göre aldığı ücret de farklı olacak. Bu anlamda; en düşük memur maaşı 2022’nin Ocak ayında yardım ödeneği ve enflasyon farkı hesaba katılmadan 5.460 lira olacaktır.

2022’nin Ocak ayında 1. derece Araştırma Görevlisinin enflasyon farkı hariç alacağı maaş 8.358 TL’dir.

Emekli Öğretim Görevlisi, Okutman ve Akademik Personel Maaşları Ne Kadar?

Emekli öğretim görevlisi, Okutman, Araştırma görevlisi, Uzman, Uzman çevirici ve Eğitim- Öğretim planlamacılarının aylıkları, sahip oldukları hizmet yılı ile derece ve kademelerine göre değişkenlik göstermektedir. Tüm bu farklar göz önüne alındığında 2 yılın sonunda, yaklaşık olarak 3 bin TL gibi bir fark ortaya çıkmaktadır.

Böylelikle 3 bin 848,49 TL olan en düşük öğretim görevlisi ve okutman emekli aylığı 2 yılın sonunda, 4 bin 949,88 TL olurken, 6 bin 222,14 TL olan en yüksek öğretim görevlisi ve okutman emekli aylığı ise 2 yılın sonunda 8 bin 002,83 TL olacaktır.

Temmuz 2021’de 4 bin 912,22 TL olan, 1. derece ve 4. kademede bulunan, 25 yıl hizmet süresi bulunan araştırma görevlisi, uzman ve uzman çevirici ile Eğitim ve Öğretim planlamacılarının ise aylığı Ocak 2022 tarihi itibari ile 5 bin 157,83 TL, Ocak 2023’te ise 5 bin 960,39 TL olmaktadır.

2022 ve 2023 yıllarında yapılan zamlarla birlikte, en düşük Öğretim görevlisi, Okutman, Araştırma görevlisi, Uzman, Uzman çevirici, Eğitim- Öğretim planlamacılarının emekli aylığında ise toplamda; 1101,39 TL gibi bir fark oluşurken, en yüksek emekli aylığında ise bu fark yaklaşık 708,69 TL olacaktır.

NOT! 

(*) Maaş hesaplamalarına, bölgesel ödemeler, ek ders ücreti, vekalet ücreti, döner sermaye ödemesi ve yabancı dil tazminatı gibi ödemeler dahil edilmez iken, aile ve çocuk yardımı ödeneği dahil edildi. Aile yardımı ödeneği hesabında, çalışmayan eş ve 2 çocuk (0-6 yaş grubu ve diğer) esas alındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

twelve + 19 =